Pénz- és tőkepiac

A Barclay’s 32 százalékát szerezheti meg Abu-Dzabi és Katar

A brit bank bejelentése szerint az abu dzabi és katari királyi családok teremtik elő a több mint hét millió fontos tőkeinjekció legnagyobb részét. A szigetország más bankjaival ellentétben a Barclay’s nem kért állami támogatást.

Amennyiben megkötik az üzletet, az abu-dzabi és katari befektetők majd 32 százalékos részesedést szereznek a Barclay’s-ban. A BBC üzleti szerkesztője szerint a lépés azt mutatja, hogy a bank erősebb brit riválisainál. Mint a lap fogalmaz, ezzel a Barclay’s sikeresen mondott le az angol adófizetők által megtöltött kolduló kalapról.

Bár a közel-keleti királyi családok támogatási ajánlatának kondíciói nem feltétlenül előnyösebbek az állami mentőövéinél, a Barclay’s részvényei 8.4 százalékot emelkedtek a hír nyilvánosságra hozatalakor.

Ami a befektetőket illeti, Mansour Bin Zayed Al Nahyan, az abu-dzabi királyi család tagja egy személyben 3,5 millió fontot fektet a bankba, ez a korábban megszerzett tulajdonához adódva 16,3 százalékos részesedést eredményez. Két milliárd font érkezik a Quatar Holdings-tól, 300 millió font pedig a királyi család irányítása alatt álló Challenger vállalattól. Így a két katari befektető csoport összesen 10 százalékos tulajdont szerezhet a brit bankban.

Bank kelet befektető Barclay's
Kapcsolódó cikkek