Pénz- és tőkepiac

Agresszív kamatvágás jöhet - Nyárra 0 százalékig ereszkedhet a Fed-ráta

Közép Európai idő szerint ma este negyed nyolckor dönt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az irányadó kamatról. Elemzők egyöntetűen azt hangoztatják, hogy legalább 50 bázispontot vágni fog a Ben Bernanke vezette központi bank, de olyan hangok is hallatszanak a piacon amelyek agresszívabb lépést is elképzelhetőnek tartanak.

A Chicago-i Kereskedelmi Igazgatóságon jegyzett határidős kötések például a tegnapi 34 százalékról mára már 46 százalékos eséllyel árazzák a 75 bázispontos vágást is. Mark Gertler a New Yorki Egyetem tanára szerint a Fed mindenképpen „agresszívan reagál”a veszélyére. Getler - aki több könyvet publikált már közösen Bernanke Fed-elnökkel – azt jósolja, hogy a mostani 50 bázispontos vágást jövő év júniusáig több lépés is követi majd, és egészen nulla százalékig ereszkedik az amerikai alapkamat. Más elemzők szerint a következő decemberi ülésen egy újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést hajthat végre a Fed, amivel az irányadó ráta 1958 óta a legalacsonyabb szintre ereszkedhet (2003 júniusában vitte le utoljára Alan Greenspan a kamatot egy százalékra, és azt akkor egy évig ott is tartotta a Fed).

A mai kamatdöntést megelőzően napközben gyengülni kezdett a dollár – igaz két éves rekord erős szintről van hova visszakorrigálnia. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama 1,2626-ról 1,2843-ig gyengült vissza az euróval szemben, de ez különösebb pánikot nem okozott a piacon. A Fed-hálózat jegybankjai az utóbbi időben mind a recessziós veszélyt emelték ki közleményeikben. Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben várhatóan 0,5 százalékkal esett vissza éves alapon - a számot holnap közli a kereskedelmi kamara. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe tegnap a vártnál sokkal jelentősebben csökkent, a hangulat-mutató 1967 óta nem volt ilyen alacsonyan, mint most. A kiskereskedelmi forgalom esik a tengerentúlon és a munkanélküliek száma is emelkedőben van, vagyis a recesszió beköszönte egyre valószínűbb, amire a Fed érzékenyen reagál – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Mindeközben a nyersanyag árak hónapok óta zuhannak, ezért az inflációs nyomás enyhül a világ vezető gazdaságán. Az elkövetkező öt évre mért átlagos inflációt 2,8 százalékra becsülik a közgazdászok, vagyis semmi akadálya annak, hogy a Fed zéró-kamatot követeljen az amerikai fizetőeszköz vásárlása után.

A világ vezető jegybankjai más eszközökkel is próbálják a likviditást segíteni a hitelpiacon: az elmúlt 13 hónapban 6 hitel-kihelyezéses programmal ezermilliárd dollárt kínáltak fel a bankoknak, hogy azok hitelezzenek egymásnak. A hitelpiaci hangulat javulását jelzi, hogy az utóbbi hetekben csökkenni kezdtek a bankközi kamatlábak, vagyis eredményesnek ígérkezik az akció. A londoni három hónapos dollár kölcsön után fizetett Libor ma 7 bázispontot esett 3,40 százalékra (tegnap 4 bázisponttal csökkent). A Hongkongi Hibor ma 30 bázisponttal ereszkedett 3,54 százalékra, amely az elmúlt egy hét legjelentősebb csökkenése. A globális kamatereszkedés várható az Atlanti- és a Csendes Óceán túlpartjain is. A frankfurti Európai Központi Bank november 6-án dönt a 3,75 százalékos rátáról, Jean-Claude Trichet jegybankelnök előzetes kommentárja szerint, folytatódhat a kamatcsökkentés az eurótérségben. Szintén jövőhéten dönt a Bank of England az alaprátáról.

Elemzők szerint akár a 100 bázispontos vágás is elképzelhető a recesszióba süllyedt Egyesült Királyságban. Most pénteken dönt a Bank of Japan a 0,75 százalékos rátáról. A piacon már 62 százalékos eséllyel árazzák, hogy fél százalékot vág a japán jegybank.

munkanélküliség alapkamat Bank of England hitelpiac ben bernanke Conference Board Alan Greenspan Európai Központi Bank dollár infláció Fed zéró-kamat LIBOR nyersanyag Egyesült Királyság kiskereskedelmi forgalom euró Bank of Japan Hibor árfolyam Jean-Claude Trichet bankközi kamat
Kapcsolódó cikkek