Pénz- és tőkepiac

Akár tartósan 250 alatt maradhat az euró-forint árfolyam

A magyar fizetőeszköz elsősorban a külső piaci tényezőknek köszönhetően erősödik két napja. A forint euró árfolyam a tegnapi 252,51-es záró értékéről ma délelőtt 249, 54 forintig erősödött.

A kurzus mai mozgását is kisebb nagyobb irányváltások jellemzik – mondja el Nyeste Orsolya az Erste Bank elemzője – aki szerint most a helyét keresi a forint.

A globális kockázatvállalás jelentősen javul a piacon, ez pedig kedvez a feltörekvő devizáknak. Elsősorban ez mozgatja a forint kurzust is, ennél csak kisebb hatása van a vártnál jobb inflációs adatnak – véli az elemző. Nyeste Orsolya arra számít, hogy a következő napokban stabilizálódhat a forint mozgása - amennyiben a globális jókedv is kitart - vagyis tartósan a 250-es érték alatt maradhat az árfolyam, de azt sem lehet kizárni, hogy a múlt heti kilengéshez hasonló átmeneti irányváltás ne következzen be.

Nyeste Orsolya szerint a hazai deviza pénteki gyengülése (272-es euró-forint árfolyam) megmagyarázhatatlan a piacon. Az elemző mindezek után nem tartja reálisnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank idén elkezdje az alapkamat csökkentését, arra leghamarabb a jövő év első negyedévében kerülhet sor. A forinthoz hasonlóan erősödnek a régiós devizák is. A lengyel zloty 3,55-ről mára 3,46-ra kapaszkodott fel az euróval szemben, míg a cseh korona euró-árfolyama a tegnapi 24,9-ről mára 24,6-ra erősödött.

alapkamat forint Nyeste Orsolya kurzus zloty cseh korona globális jókedv Magyar Nemzeti Bank Erste Bank elemzője euró korrigál árfolyam
Kapcsolódó cikkek