Pénz- és tőkepiac

Ma várható árupiaci trend

Az amerikai Szenátus elfogadta a 700 milliárdos banki segélycsomagot, ami csökkenti a recessziós félelmet, és lefelé tartó erővel hat az árupiaci termékekre. A képviselőháznak is még jóvá kell hagynia a döntést, így annak végső hatálybalépése továbbra is időbe telhet. Az amerikai könnyűolaj (WTI) egy hordójának ára ma délelőtt 96,50-ig esett (2,1 százalékot) a tegnapi szintén közel 2 dolláros csökkenést követően.

A kőolaj jegyzése tegnap került ismét 100 dollár alá, és úgy tűnik tartósan ott is maradhat. Egyfelől a recessziós veszély, másfelől a tegnapi amerikai tartalékkészletekről szóló adatok nyomják le az árat. A londoni brent 2,2 százalékot csökkent ma, egy hordó ára 93,24 dollár. Az amerikai energia ügynökség tegnapi jelentése szerint a nyersolajtartalékok a várt 2,4 millió helyett 4,3 millióval, a benzintartalékok pedig 1,6 milliós csökkenés helyett 0,9 millió hordóval emelkedtek a tengerentúlon.

A finomított olajtartalékok a vártnál nagyobb mértékben estek vissza (1,2 millió hordó helyett 2,3 millióval), de összességében kedvezően alakultak a készletadatok.

A nemesfém piacon is érződik az áresés, amelyet a szenátus döntése nyomás beerősödő dollár segít. Az arany ugyanis az inflációs veszélyben tudja biztonsági tartalékszerepét betölteni, ami általában a dollárgyengüléssel párhuzamosan szokott emelkedni (a korreláció most 0,66 pont). Az amerikai dollár beerősített: a múlt heti 1,48-as értékéről ma délelőtt 1,38-ig erősödött az euróval szemben. Ennek következtében az arany unciájának azonnali szállítása 865 dollár alá is benézett, amint a Szenátus elfogadta a pénzügyi csomagot. Ez közel egy százalékos áresést jelent.

A Goldman Sachs idei átlagos aranyár előrejelzését egy százalékkal csökkentette 872 dollárra. Ugyanakkor a hosszútávú ár prognózisát emelte a bankház: 2009-re 876, 2010-re 912 dolláros árat vár unciánként. Más fémek közül az ezüst ára csökkent 0,9 százalékkal, unciánként 12,45 dollárra, a palládium jegyzése változatlanul 206,50 dolláron mozog unciánként.

Jelentősebb árzuhanást élt meg a Platina, amely az amerikai autóipar nehézségeit szenvedi el, ugyanis a fém fő használati értékét, az akkumlátorok adják. A platina unciája 1,9 százalékot esett 1016,25 dollárra. A réz ára viszont emelkedik, ugyanis kínálati nehézségek alakulhatnak ki, mivel Peruban bányasztrájk akadályozza a kitermelést. A réz tonnájának ára másfél százalékot emelkedett a londoni fémtőzsdén: 6250 dollárra.

tartalékkészlet arany palládium kőolaj Goldman Sachs réz WTI dollár autóipar segélycsomag Szenátus ezüst platina euró uncia árfolyam árupiac Brent
Kapcsolódó cikkek