Pénz- és tőkepiac

Mennyire stabil a magyar bankrendszer?

A Világgazdasági Fórum most nyilvánosságra hozott mérése szerint Kanada büszkélkedhet a legszilárdabb bankrendszerrel. Az USA és Nagy Britannia a lista végére csúszott.

A World Economic Fórum listájának helyezései

1. Kanada

2. Svédország

3. Luxemburg

4. Ausztrália

5. Dánia

6. Hollandia

7. Belgium

8. Új-Zéland

9. Írország

10. Málta

.

.

.

39. Németország

40. Egyesült Államok

.

.

44. Egyesült Királyság

.

.

.

81. MagyarországAz Egyesült Királyság a 44. helyet érte el a World Economic Forum bankrendszereket rangsoroló mérése során. Ez azt jelenti, hogy Európa egyik legjelentősebb gazdasága El Salvador és Peru mögött kullog a bankrendszer biztonságát tekintve – tudósít a Reuters. A visszaesés oka a kormány által felajánlott 86 milliárd dolláros segély, amellyel a hitelválságot kezelnék.

Nem sokkal jobb az Egyesült Államok helyzete sem, a Wall Street hazája a 40., ez azt jelenti, hogy nem csak Németország, de Észtország, Barbados és Namíbia is megelőzi a bankrendszer biztonsága szempontjából.

A World Economic Forumnak az egész világ versenyképességét mérő jelentése (World Competitiveness Report) az adott ország cégvezetőinek véleményén alapul. A megkérdezett menedzserek egytől hétig pontozzák a bankrendszert. Az egy pontos értékelés azt jelenti, az adott rendszer instabil és kormányzati segítségre szorul. A maximális hét pont jelentése: a bankrendszer szilárd, az egyensúly megfelelő. A jelentés a bankok szilárdságán kívül számos paramtétert vesz figyelembe, így ad képet a versenyképesség egészéről.

Az első helyet megszerző kanadaiak 6.8 pontot kaptak, de a további négy helyezett sem kapott 6.7 pontnál kevesebbet. Az Egyesült Államokat 6.1  pontra értékelték, az Egyesült Királyságot pedig 6.0-ra. A legrosszabb értékelést, 3.9 pontot Algéria kapta. Szintén a rendkívül gyenge, négy pontos tartományban mozog Lesotho, Kirgizisztán, Líbia és Kelet-Timor.

Magyarország tavalyhoz képest 15 helyezést rontva a 62. a  versenyképesség egészét tekintve, míg a bankrendszer stabilitása szempontjából a 81.

A teljes jelentés megtekintheti itt

2. Svédország

3. Luxemburg

4. Ausztrália

5. Dánia

6. Hollandia

7. Belgium

8. Új-Zéland

9. Írország

10. Málta

.

.

.

39. Németország

40. Egyesült Államok

.

.

44. Egyesült Királyság

.

.

.

81. Magyarország -->

World Economic Forum versenyképesség bankrendszer
Kapcsolódó cikkek