Pénz- és tőkepiac

Mi lesz ha másodszor is megbukik a csomag?

Az amerikai tőzsdefelügyelet a Security and Exchange Commission (SEC) már a pesszimista forgatókönyvvel számol. A SEC tervei szerint október 17-vel járna le a shortolás tilalma, amennyiben a képviselőház nem szavazza meg a Szenátus által jóváhagyott új segélycsomagot.

 Az indoklás szerint a short-eladások kibillenthetik a piaci egyensúlyt, ugyanis a shortoló befektetők eleve a piac zuhanására számítanak. A SEC 980 részvényre rendelt el tilalmat, például az Egyesült Államok legnagyobb bankjának, a Citigoup-nak a papírjaira, miután a hónap elején John Mack a Morgan Stanley vezetője és Charles Schumer New Yorki szenátor, a rövid távú spekulatív eladókat tette felelőssé a nagy bankházak bedőléséért.

Holnap kerülhet a képviselőház elé az új banki segélycsomag, amelyben adócsökkentéssel, és a középosztálynak nyújtandó kedvezményekkel igyekszik Henry Paulson vezette minisztérium rávenni a renitens republikánus képviselőket, hogy megszavazzák a rossz banki eszközök állami átvételét 700 milliárd dolláros csomagját.

Az új törvényben – amelyre a Szenátus már rábólintott - szigorítanák a betéti tartalékokra vonatkozó szabályozást is, ami a demokrata képviselők kedvét hozhatja meg a törvény átengedésére, igaz ők eddig is nagyobb mértékben támogatták a Bush kormány intézkedéseit, mint a republikánus képviselők.

Bush kormány segélycsomag Szenátus képviselőház sec Security and Exchange Commission Henry Paulson
Kapcsolódó cikkek