Pénz- és tőkepiac

Növekszik a kockázat! Negatív kilátás az Erstének

Negatívra rontotta az eddigi stabilról az osztrák Erste bankcsoport "A/A-1" szintű, elsőrendű kockázati besorolásának kilátását csütörtökön az SP arra hivatkozva, hogy növekszik a kockázat: a globális makrogazdasági nyomások átterjedhetnek a bank tevékenységi területére, Közép- és Kelet-Európára, valamint Ausztriára

Ugyancsak negatívra változtatta a nemzetközi hitelminősítő az Erste két kelet-európai érdekeltsége, a romániai Banca Commerciala Romana, valamint a cseh Ceská Sporitelna kilátását, ez utóbbiét azért, mert e bank központi szerepet tölt be az anyavállalat térségi működésében. Az S&P indoklása szerint a lépés tükrözi a globális pénzügyi felfordulásból eredő, növekvő makrogazdasági kockázatokat, amelyek kedvezőtlenül érinthetik az Erste Bank nagy kelet-európai érdekeltségeinek, sőt hazai tevékenységének pénzügyi profilját és üzleti kilátásait.

Elsősorban a jelentős romániai és magyarországi jelenlét gyakorolhat nyomást az Erste Bankra, ha ezekben az országokban tovább romlana a működési környezet. Az Erste különösen érzékeny a közép-kelet-európai gazdasági bajokra a térségben elfoglalt erőteljes pozíciója miatt: a csoportszintű mérlegfőösszeg 42 százaléka, az előtti eredmény 60 százaléka innen származott, áll a Standard & Poor''s elemzésében. A hitelminősítő előző nap leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat, a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva.

Erste SP Standard
Kapcsolódó cikkek