Pénz- és tőkepiac

Borús a hangulat a nyugat-európai piacon a német recesszió miatt

Az európai vezető tőzsdemutatók mind a negatív tartományban vannak. A londoni FTSE-100 mínusz 1,68 százalékon, a párizsi CAC-40 mínusz 0,8 százalékon, a frankfurti DAX Index mínusz 0,61 százalékon.

A DJ Euro Stoxx 50 mínusz 0,33 százalékon mozgott. A piaci pesszimizmusra az ad okot, hogy a német gazdaság az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a harmadik negyedévben. Európa legnagyobb gazdasága az elmúlt 12 év legsúlyosabb recessziójába került: a harmadik negyedévben a megelőző negyedévhez képest 0,5 százalékkal csökkent a bruttó össztermék (mostani negyedévre 0,2 százalékos visszaesést vártak).

Elemzők szerint fenn áll a veszély, hogy a német gazdaság jövőre 1 százalékkal is zsugorodhat. A feltörekvő kelet-közép európai régióban is negatív tartományban mozognak a mutatók. A bécsi ATX mínusz 1,13 százalékon, a prágai PX mínusz 2,76 százalékon, a varsói WIG-20 mínusz 4,38 százalékon. A BUX Index viszont jól állja a sarat 0,69 sázalékos csökkenésével. Jellemzően az európai konjunktúrára rendkívül érzékenyen reagáló orosz Micex index mínusz 9 százalékon állt kora délután.

ATX Európa CAC-40 bruttó össztermék WIG-20 DJ Euro Stoxx 50 FTSE-100 Micex frankfurti lonodni DAX varsói BUX párizsi Orosz bécsi prágai recesszió PX
Kapcsolódó cikkek