Pénz- és tőkepiac

Délutánra romlik el a hangulat - A BÉT jól tartja magát

A világ nagyobb tőzsdéin futótűzként terjed el a pesszimista hangulat, amelynek epicentruma az ázsiai piac. A feltörekvő piaci mutatók 3 százalék körüli mínuszban vannak, Budapest vesztesége a legkisebb.

A japán miatt Ázsiában eleve negatív tartományban mozogtak a tőzsdemutatók, amely most Európára is lefelé ható nyomást fejt ki az indexekre.

A vezető mutatókat a pénzügyi szektor és az építőipari vállalatok mutatói húzzák le. A londoni FTSE-100 mínusz 1,12 százalékra került délután, a párizsi CAC-40 mínusz 1,17 százalékra, míg a frankfurti DAX Index mínusz 1,26 százalékra (délelőtt még fél – egy százalékos pluszban mozgott az európai indexek többsége).

A bankpapírok közül jelentős a vesztesége a spanyol Santandernek: árfolyama 6,9 százalékkal esett 6,08 euróra, valamint a brit HBOS-nek, amely részvényei 4,5 százalékot veszítettek az értékükből (82,6 pennybe kerülnek). A francia BNP Paribas árfolyama 5,6 százalékkal csökkent 44,205 euróra. Jelentős a vesztesége a cementgyártó vállalatoknak, közülük is a HeidelbergCement AG ma eddig 16 százalékot veszített az értékéből, de a legnagyobb japán építőipari beruházó a Mitsibishi Estate árfolyama is 5,4 százalékkal csökkent. A Tesco részvényára 4 százalékkal esett, miután a JPMorgan alulsúlyozásra csökkentette a brit kereskedelmi lánc besorolását. A 600 vezető európai vállalat árfolyamát követő Dow Jones Stoxx 600 árfolyama 1,1 százalékkal csökkent. Az MSCI világindex 0,4 százalékkal 876,22 pontra csökkent.

A délelőtti jó hangulatból csapott át pesszimizmusba a feltörekvő piaci befektetők kedve is: kelet közép európai mutatók közül a varsói WIG-20 mínusz 2,24 százalékon, a bécsi ATX mínusz 3,01 százalékon míg az orosz Micex index mínusz 5 százalékon mozog. A BUX index eközben 1 százalékkal csökkent

ATX Santander Európa Budapest CAC-40 Ázsia futótűz heidelbergCement WIG-20 FTSE-100 londoni világindec Micex frankfurti DAX MSCI Japán HBOS feltörekvő varsói BUX párizsi Orosz bécsi epicentruma BNP Paribas BÉT Mitsubishi Estate recesszió árfolyam Tesco JPMorgan piac
Kapcsolódó cikkek