Pénz- és tőkepiac

G20: fejlesztési segélyek kellenek!

A fejlődő államokat teljes mértékben be kell vonni a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásába - ez a fő üzenete annak a hatpontos közös nyilatkozatnak, amelyet a G20-as országok, az EU-tagállamok és az Afrikai Unió képviselői hétfőn adtak ki a pénzügyi és gazdasági válságról Strasbourgban.

Az Európai Fejlesztési Napokon elfogadott dokumentum támogatói között van Magyarország is. A nyilatkozat üdvözli a washingtoni G20-as csúcs eredményeit és támogatja a tárgyalások folytatását. A dokumentum kiemeli, hogy a világ összes országának részt kell vállalnia az eredményes válaszok kidolgozásában. A nyilatkozatot kiadó államok aggodalmukat fejezik ki a fejlődő országok iránt, a válság rájuk gyakorolt hatása miatt. Épp ezért a fejlesztési segélyek megkerülhetetlenek lesznek a válság megoldásakor, húzta alá a dokumentum. A G20 országok, az EU-tagállamok és az Afrikai Unió képviselői szerint a kérdésről Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében is tárgyalni kell. Az Európai Fejlesztési Napokon elfogadott nyilatkozat felhívja az országokat, hogy a válság ellenére tartózkodjanak a protekcionista intézkedésektől.

A szombaton kezdődött strasbourgi találkozót az Európai Bizottság szervezi minden évben. A nemzetközi konferencia célja, hogy összehozza az úgynevezett adományozó országokat a fejlődő és segélyre szoruló államokkal. A találkozón a magyar külügyminisztérium és Budapest közösen képviseltette magát. A magyar főváros az önkormányzati nemzetközi fejlesztési chartához is csatlakozott.

Afrikai Unió Budapest Európai Bizottság WTO strasbourgi találkozó nyilatkozat magyar külügyminisztérium G20
Kapcsolódó cikkek