Pénz- és tőkepiac

Jó a piaci hangulat világszerte, drágulnak a nyersanyagok

A tőzsdemutatókhoz hasonlóan a nyersanyagok áraira is felfelé ható nyomást gyakorol a kínai gazdaságélénkítő csomag. Szinte minden drágul, ami a recesszióra érzékeny: a kőolajtól az ipari és nemesfémeken át az élelmiszerekig. Az erős ralit segíti a dollár árfolyam süllyedése is.

Az árupiaci vezetők közül a kőolaj és a réz árának emelkedése meghaladta az öt százalékot. Az amerikai könnyűolaj (WTI) 5,5 százalékot drágult 64,41 dollárig hordónként, míg az északi-tengeri brent hordója 6,4 százalékot drágult 60,99 dollárig a londoni ICE Tőzsdén. (Az energiahordozó a múlt héten egyébként 10 százalékot veszített az árából).

A fekete arany mai jegyzésében fontos szerepet játszik a világ legnagyobb állami olajkitermelőjének, a szaúd-arábiai Saudi Aramconak a bejelentése, amely szerint a japán és a dél koreai finomítóknak szállított nyersolaj mennyiségét 5 százalékkal lecsökkenti. A kőolaj drágulásának ugyanakkor a legnagyobb lendületet Kína (a világ második legjelentősebb felhasználójának) bejelentése mozgatta meg. Az ázsiai óriásgazdaság 586 milliárd értékben segíti gazdaságának növekedését, amely bizonyára jelentős hatást gyakorol a világgazdaságra is (hiszen tavaly Kína a becslések szerint 27 százalékkal járult hozzá a globális növekedéséhez). A kínai csomag miatt drágult az építkezésekhez használt alapanya, a réz is, amelynek decemberi szállítása 9,1 százalékkal kerül többe: 4095 dollár egy tonna. A réz azonnali jegyzése 2,5 százalékot drágult Londonban, 755 dollárra unciánként.

A nyersanyagok piacán kibontakozó nyomást segíti a dollár gyengülése is: a zöldhasú árfolyama 1,4 százalékot gyengült az euróval szemben: 1,2772-ről 1,2927-ig. Az eladói nyomás alá került dollár és a nyersanyagok drágulása miatt az arany jegyzése is emelkedik, ugyanis a nemesfémet tipikusan inflációs veszélyben vásárolják fel a befektetők. Az arany unciája kora délután 2,4 százalékot drágult, az azonnali szállítás 754,10 dollárba kerül unciánként. Kereskedők szerint eladói nyomás fog kialakulni az aranypiacon is, ugyanis az ár tovább emelkedhet a héten. Más nemesfémek is drágulnak: az ezüst unciája 3 százalékot 10,36 dollárra, a platina 0,6 százalékot 860 dollárra, a palládium 2,1 százalékot 229,75 dollárra unciánként.

Az ipari fémek jegyzését is érinti a veszélyének enyhülése. A réz ralija mellett, 9,3 százalékos drágulást tud maga mögött eddig a nikkel, 11 990 dollár egy tonna. Az alumínium ára 1,9 százalékot emelkedett, tonnánként 1998 dollár, a grafit 3,6 százalékot drágult, 1410 dollárba kerül egy tonna, a cink pedig 1138 dollárra drágult szintén tonnánként. Az ón árfolyama 2,6 százalékot emelkedett 15 080 dollárra tonnánként.

Az élelmiszerek esetében említést érdemel, hogy a kukorica decemberi szállítása közel 4 százalékot drágult 3,90 dollárra vékánként,de a jegyzés így is 52 százalékkal alatta marad a nyári rekord 7,9 dolláros árnak. A szójabab januári szállítása 3,6 százalékkal drágult 9,54 dollárra vékánként, nyár óta 42 százalékot veszített az értékéből a szója. A búza, amely az élelmiszerek közül az idei év legnagyobb vesztese (értékének 61 százalékát veszítette el nyár óta), ma 2,9 százalékkal ér többet: decemberi szállítása 5,36 dollárba kerül vékánként. A dél-kelet ázsiai esőzések hatására hiába a rekord termés Vietnámban, a szállítás akadozása miatt a robuszta kávé is drágul: januári szállításra 1762 dollárba kerül egy tonna, amely 1,3 százalékos napi árfolyam-emelkedést jelent a kávénak. (az előző hónapban 22 százalékkal lett olcsóbb a kávé). A fehér cukor márciusi szállításra 0,9 százalékkal drágult ma: 341,40 dollárig tonnánként, a kakaó decemberi szállítása pedig egy százalékot drágult 1277 angol fontba kerül egy tonna a londoni Liffe Tőzsdén.

ICE Tőzsde arany palládium ón fekete arany alumínium tonna kőolaj robuszta fehér cukor felhasználó szójabab réz londoni WTI dollár véka kávé Saudi Aramco Liffe angol font kakaó ezüst platina kukorica jegyzés amerikai könnyűolaj nyersanyag euró energiahordozó cink grafit recesszió uncia árfolyam hordó búza árupiac Brent nikkel
Kapcsolódó cikkek