Pénz- és tőkepiac

Nem feltétlenül jó az adócsökkentés a Nobel-díjas közgazdász szerint

Az adócsökkentés a Nobel-díjas közgazdász szerint nem feltétlenül segít a gazdaságon – véli Michael Spence Nobel-díjas közgazdász, a Világbank növekedési és fejlesztési bizottságának tagja.

Hosszú távon jók a kilátások a régióban, de a pénzügyi krízis itt is problémákat okoz majd – mondta Michael Spence Nobel-díjas közgazdász, a Világbank növekedési és fejlesztési bizottságának tagja újságíróknak a Pioneer Investment European Colloquia Series velencei konferenciáján.

A feltörekvő piacok gyorsabban kilábalhatnak a válságból, mint a fejlettek, mivel a bankjaik mérlegei rendben vannak. Kelet-Európa helyzetét azonban nehezíti, hogy gazdasága nagyon ki van téve az eurózóna keresletének, ezért lelassulhat az ottani miatt.

A kormányoknak ebben a helyzetben a gazdaságot kellene élénkíteniük, hogy belső kereslettel pótolják a kieső exportot. Ehhez olyan lépéseket kell tenni, amelyek elősegítik a költést, munkahelyeket teremtenek, fokozzák a jövedelmeket.

Az adócsökkentés azonban – mutat rá Spence – nem biztos, hogy beválik, sokan ugyanis, ha több pénzük marad a kevesebb közteher miatt, csak a megtakarításaikat fokozzák, nem költenek többet.

A kormányzati támogatások kapcsán Spence elmondta, hogy egyes szektorok kiemelt támogatása ugyan nem szerencsés, vannak azonban olyan ágazatok, amelyek bukásával az egész gazdaság összeomlik. Ilyen a közlekedés, a távközlés, az energetikai és a pénzügyi szféra, ezeknél a kormányoknak nincs választásuk, hogy megmentik-e őket.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adócsökkentés Michael Spence Pioneer Investment European Colloquia Series Világbank Nobel-díjas
Kapcsolódó cikkek