Pénz- és tőkepiac

Recesszióba süllyedt az eurózóna

Az Európai Bizottság ma tette közzé a 27 tagállam idei harmadik negyedéves növekedési prognózisát.

A várakozás szerint az eurózóna bruttó össztermék 0,1 százalékkal csökkent a negyedévben, ami azt jelenti, hogy technikai értelemben recesszióba süllyedt a valutaunió (az előző negyedévben 0,2 százalék volt a visszaesés).

A Bizottság pénzügyi biztosa Joaquin Almunia hangsúlyozta, hogy a elkerülése érdekében az európai kormányoknak összehangolt közös, gazdaságélénkítő programot kellene indítaniuk, hasonlóan a pénzügyi krízis megfékezésében tanúsított kooperációhoz. A vezető gazdaságok kormányai november 15-én találkoznak George W. Bush leköszönő amerikai elnökkel Washingtonban. A tervek szerint a találkozót megelőzően még összegyűlnek egyeztetni az európai kormányok képviselői.

A globális recesszió erősen érinti az újonnan csatlakozott tagállamok gazdaságait. A Bizottság várakozása szerint Magyarországon mindössze 0,7 százalékos növekedés várható jövőre. Csehországban 3,6, Szlovákiában 4,9, Lengyelországban pedig 3,8 százalékos lesz a növekedés 2009-ben – áll a jelentésben. Jövőre gyakorlatilag stagnálni fognak az EU nagyobb országai: Franciaország és Németország, míg az Egyesült Királyságban 1 százalék körüli visszaesésre számít a Bizottság.

Németország Csehország bruttó össztermék Európai Bizottság unió Magyarország Lengyelország növekedés prognózis Egyesült Királyság Szlovákia George W. Bush
Kapcsolódó cikkek