Pénz- és tőkepiac

Síelni megy? Tippek, milyen biztosítást kössön

A felfújható matracok helyett nemsokára a síelés kellékeit halászhatják elő a téli sport szerelmesei. Nem árt azonban az elővigyázatosság: biztosítás nélkül könnyen rémálommá válhat a várva várt havas kaland - olvasható a reggel.hu-n.

A napozóágyakat és a fürdőzőket leváltják a jódlitól hangos hütték és az állig beöltözött síelők. A szakértők szerint az idei síszezonban a magyarok körében a rendkívül olcsó, illetve a felsőkategóriás utakra lesz igény, a középkategóriás túrákra egyre kevesebben fizetnek majd be. A prémiumkategóriában továbbra is a franciaországi utak vezetnek, amelyeknek fejenkénti ára a szállástól függően több mint százezer forintra is rúghat.

Nem árt azonban elővigyázatosnak lenni, mielőtt behódolnánk a téli sportok királynőjének. Egy váratlanul szembejövő bucka vagy egy figyelmetlen lesikló ugyanis egyetlen másodperc alatt rémálommá változtathatja a várva várt kikapcsolódásunkat. Ennek elkerülése végett érdemes biztosítással a batyunkban nekivágni a havas túrának. A következő néhány pontban Adorján Zsolt, a Biztositas.hu szakértője és Horvát Péter, a Magyar Biztosítási Szövetség szakértője segítségével azokat a tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyeket érdemes szem előtt tartani, mielőtt felcsatoljuk a léceket.

Mire biztosítsuk be magunkat?
Nem árt tüzetesen végiggondolni, hogy valójában milyen típusú tevékenységet kívánunk űzni havas pihenésünk alatt. Azoknak ugyanis, akik egész nap a hüttékben ücsörögve gyönyörködnek a tájban, elég egy sima utasbiztosítással a zsebükben nekivágni a túrának. A sportolni vágyóknak azonban érdemes szerződésbe foglalni például azt, hogy baleset esetén milyen feltételekkel látják el sérüléseiket a külföldi kórházban, illetve miként fognak onnan hazakerülni.

Csomagban vagy egyénileg?
Érdemes alaposan körbejárni az utazási irodák biztosítási ajánlatát, hiszen az ő dolguk elsődlegesen a túra értékesítése. Így nem biztos, hogy kimerítő választ tudnak adni például arra a kérdésre, hogy az általuk kínált biztosítási csomag pontosan mekkora értékhatárig nyújt fedezetet.

Minden információt egy helyről
Sokat segíthetnek a tájékozódásban azok az internetes oldalak, amelyeken egyetlen kattintással átfogó képet kaphatunk a biztosításokról. Így annak is könnyen utána lehet nézni, hogy egy adott biztosítási árért egyik-másik szolgáltatónál milyen szolgáltatást kapunk cserébe. Arról nem is beszélve, hogy az interneten megkötött szerződéseken akár tíz-húsz százalékot is lehet spórolni.

Olcsó biztosításnak híg a leve?
A szakértők egyöntetű véleménye szerint semmiképp sem szabad pusztán az árak alapján rábólintani egy-egy biztosításra. Napi két-háromezer forintos díjért már biztonságban tudhatjuk magunkat egy nagyobb baleset esetén is. Magasabb díjakért pedig többletszolgáltatásokat is elcsíphetünk: például kártérítést is kaphatunk akkor, ha ellopják a sífelszerelésünket.

Flaska helyett a zsebben
Minden biztosítási kötvénynek van egy olyan, leválasztható kis kártyarésze, ami akár a kabátzsebben is elfér. Ezen van rajta egyebek közt a biztosító 0-tól 24 óráig elérhető telefonszáma, amin értesíteni kell a társaságot ahhoz, hogy átvállalják a külföldi kezelésünk költségeit. Érdemesebb tehát ezt a kis kártyát a zsebünkben tartani a rumos flaska helyett, már csak azért is, mert az ittas síelőkért egyik biztosító társaság sem vállal felelősséget.

orvosi ellátási díjak Ausztria sípályáin

Keresztszalag-szakadás-műtét: 6000 – 9000 euró

Helikopteres mentés: 2000 – 3000 euró

Hazaszállítás mentőautóval: 400 – 900 euró

Kórházi kezelés naponta: 300 – 400 euró

Vizit orvosi rendelőben: 200 – 300 euró

Helikopteres mentés: 2000 – 3000 euró

Hazaszállítás mentőautóval: 400 – 900 euró

Kórházi kezelés naponta: 300 – 400 euró

Vizit orvosi rendelőben: 200 – 300 euró -->

síelés biztosítás rum
Kapcsolódó cikkek