Pénz- és tőkepiac

Tartós nyomás alatt az árupiaci jegyzések

Az erős dollár lenyomja az árupiacon a jegyzéseket, szinte minden veszít az értékéből: kőolajtól az aranyon át a cukorig. Az árupiaci mozgásokat követő UBS-Bloomberg, CMCI Index – 26 vezető nyersanyag árfolyamát követő kosár - ma 2,1 százalékot esett (amivel éppen a tegnapi emelkedését korrigálta a mutató).

Az arany az elmúlt három napban ma veszített először az értékéből, amelyet az erős dollár miatt kénytelen elkönyvelni a nemesfém (1,2675-ig kapaszkodott a dollár-euró kurzus). Az arany unciája 1,1 százalékkal lett ma olcsóbb: 738,38 dollárba kerül. Más nemesfémek is az erős dollár hatására veszítenek értékükből: az ezüst árfolyama 2,6 százalékkal csökkent 9,92 dollárra unciánként, a platina 3,7 százalékot veszített értékéből, egy uncia 825,50 dollár, míg a palládium ára 1,2 százalékkal esett 218,75 dollárra. Jellemzően a recesszióra legérzékenyebb termékek - ipari fémek és a kőolaj - könyvelik ma el, a legjelentősebb árfolyamcsökkenést . A réz tonnájának ára 3 százalékkal csökkent 3760 dollárra, míg az alumínium jegyzése 1,1 százalékkal csökkent 1963 dollárra tonnánként.

Más fémek közül olcsóbb lett a grafit 55 dollárral: 1295 dollár egy tonna, a nikkel ára 110 dollárral kevesebb, tonnánként 11 195 dollár, míg a cink 4 dollárt drágult 1109 dollárig tonnánként (az ón viszont 375 dollárral ér kevesebbet 14 300 dollárba kerül egy tonna).

Közel két éves mélypontra került a kőolaj ára: utoljára 2007 januárjában került 59 dollárba a west texas intermediate (WTI) hordója. A jegyzés az elmúlt három hónapban 80 dollárral került alacsonyabb szintre, vagyis a júliusi rekord ártól most már 60 százalékkal elmarad a jelenlegi árfolyam. A WTI ára 5 százalékkal 59, 55 dollárig, az északi tengeri brent jegyzése pedig 4,5 százalékkal 56,43 dollárig esett a mai nap folyamán. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a héten tovább fogja csökkenteni a jövő évi felhasználásra vonatkozó prognózisát. A gazdasági nehézségre tipikusan túlkínálattal reagálnak a nyersanyagok, ami kiütközik az amerikai tartalékkészletek meredek emelkedésében. Csütörtökön publikálásra kerülő adat szerint várhatóan mintegy félmillió hordóval nőhetett az USA kőolaj tartaléka a múlt héten. A recessziós félelmet egyelőre nem sikerült megakasztania semmilyen jó hírnek. Kínában októberben 28 százalékkal nőtt a fekete arany éves alapon számolt behozatala, és a Peking közel 600 milliárd dolláros gazdaság élénkítő csomagja sem győzte meg a befektetőket, hogy ne szabaduljanak meg ilyen szélsebesen az árupiaci kontraktusaiktól.

A kőolaj árzuhanásának másik fontos oka az amerikai fizetőeszköz árfolyamában bekövetkezett változás. A dollár is közel két éve nem látott szintre erősödött az euróval szemben, ami erős lefelé ható nyomás alá helyezi az amerikai devizában jegyzett termékek árát is. Az élelmiszerek közül érdemes megjegyezni, hogy a novemberi árfolyam a legalacsonyabb értékére került a feldolgozatlan nyers brazil cukor esetében, amely ma közel 2 százalékot veszített az értékéből: egy font 11,79 dollárba kerül az ICE Tőzsdén. Utoljára ilyen alacsonyan október 31-én volt a jegyzés, akkor 11,71 dollárba került.

arany palládium ón fekete arany alumínium tonna kőolaj West Texas Intermediate kurzus font réz WTI dollár USA nemesfém ezüst platina ICE brazil cukor energiahordozó iparifém cink grafit uncia árfolyam hordó Brent
Kapcsolódó cikkek