Pénz- és tőkepiac

"Láttuk, hogy őrült hitelezés folyik, de azt nem, hogy ilyen súlyos lesz"

A Bank of England helyettes vezetője elismerte, hogy észlelték a pénzpiacon megjelenő egyensúlyi problémákat, de nem feltételezték, hogy a krízis ilyen súlyos lesz.

"Láttuk, hogy valami történik, észleltük az egyensúlyzavarokat a globális pénzügyi világban és azt is tudtuk, hogy őrült hitelezés folyik. Az összeomlás előtt évekkel jeleztük, hogy korrekció következik, de nem gondoltuk, hogy ilyen súlyos lesz." – idézi a Bank of England helyettes vezetőjének nyilatkozatát az AFP.

Sir John Gieve-et számos kritika érte a brit honatyák részéről, mivel szerintük nem kezelte megfelelően a Northern Rock ügyét. Arra a kérdésre, miért nem érzékelték korábban a helyzet
súlyát, Gieve úgy válaszolt: nem tartottak eléggé lépést a globalizációval. Mint mondta, olyan rendszer bevezetését szeretné látni, amely a fellendülés időszakában védi, a válságos periódusokban pedig védi a bankokat.

Grieve nem adott határozott választ arra: vajon a brit állam visszakaphatja-e majd azt a pénzt, amelyet a nehézségekkel küzdő bankok megsegítésére fordított. Annyit mondott: a mainstream bankok számára adott a növekedés lehetősége.

Bank of England northern rock John Grieve
Kapcsolódó cikkek