A vagyonkezelő lényegében pilótajátékot szervezett kliensei pénzével, akik között magánszemélyek mellett kockázati alapkezelők és bankok is voltak. Az üggyel kapcsolatos adatok egyébként egyelőre ellentmondásosak: míg az alkalmazottak vallomásai szerint csupán néhány száz millió dollárja maradt Madoffnak, addig az utolsó hivatalos statisztikák szerint november közepén még 17,1 milliárd dollárt kezelt a társaság.

A csaknem fél évszázados múlttal rendelkező Bernard L. Madoff Investment Securities LLC a vezető tisztségviselők vallomásai alapján december elején sodródott az összeomlás szélére. A társaság első embere akkor még likviditáshiányra panaszkodott, amikor 7 milliárd dollárt követeltek tőle ügyfelei, és képtelen volt fizetni. Péntek reggeli letartóztatásakor viszont már elismerte a csalást, emiatt teljes egészében igyekszik magára vállalni a felelősséget. Madoff vallomása során hangsúlyozta, csupán nemrégiben tájékoztatta a vagyonkezelő többi vezetőjét a valódi üzletmenetről, amelynek során a régebbi ügyfeleinek az újabbak pénzéből fizette ki az attraktív hozamokat. Ezt a verziót erősíti, hogy a cég könyveléséhez egyedül Madoffnak volt hozzáférése. A társaság auditora a New York-i székhelyű Friehling & Horowitz, amely egyelőre nem kommentálta az esetet.

A csalás legfőbb károsultja a Fairfield Greenwich Group lehet, amely 7,3 milliárd dollárt bízott a letartóztatott befektetési szakemberre. A jelenlegi adatok alapján a második legnagyobb összeget – 2,8 milliárd dollárt – a Kingate Managment Ltd. kezeltette Madoff cégénél. Sajtóértesülések szerint kárvallott lehet még többek között a BNP Paribas vagy például a Pioneer Alapkezelő egyik befektetési alapja is. A piramisjáték mellett egyébként valamiféle kereskedést mindenképpen folytatnia kellett a társaságnak. A hivatalos adatok alapján ugyanis Madoff cége volt októberben a NASDAQ szekciótagjai közül a 23. legaktívabb, naponta mintegy 50 millió darab részvényt mozgatott meg az ügyleteivel.