Pénz- és tőkepiac

Valakinek már 2003-ban feltűnt a milliárdos csalás - Részletek a Madoff-ügyről

Miután nemrég megbukott Bernard L. Madoff piramisjátéka, amely a világ legnagyobb csalásának bizonyult, a New York Times utánanézett, ki sejtette már jóval korábban, hogy az üzlettel valami nincs rendben.

Egy igen jelentős pénzügyi szereplőnek már idejekorán feltűnt, hogy Madoff üzletei kifogásolhatóak. A Société Générale még 2003-ban küldött New Yorkba egy szakértői csoportot, amely megvizsgálta az ügyletet és nagyon nem tetszett neki, amit talált. Olyannyira, hogy a SocGen azonnal megtiltotta minden leányának, hogy bármilyen üzleti kapcsolatot létesítsen Madoffal. Az adatok annyira egyértelműek voltak, hogy nem volt szó habozásról – nyilatkozta a New York Times-nak egy az ügyet jól ismerő bankár.

A Société megtartotta magának véleményét, ami számára igen hasznosnak bizonyult: a Madoff által megtervezett Ponzi-ügylet során a francia cég mindössze 10 millió eurót veszített, töredékét annak, amit versenytársai: a BNP Paribas vagy az HSBC. A Madoff-féle hálózathoz tartozó bankok eddig összesen 10 milliárd dollár értékű veszteségről számoltak be és felmerül a kérdés, hogy a profizmusukról és óvatosságukról híres svájci bankok hogyan nem vették észre, mi történik.

A rendszerbe lépő bankok hedge fundoknál fektettek be, amelyet viszont Madoffhoz továbbították a pénzeket. A csalási hálózat elsőre kifejezette vonzónak tűnt a konzervatív európai befektetők számára, mivel viszonylag nagy stabilitás és egyenletes hozamot ígért. Ugyanakkor a Société Générale csapat számára egy látogatás során világos volt, hogy ilyen jó eredményeket csak a Ponzi-ügylettel lehet biztosítani.

A London Business School hedge fund szakértője szerint nem a francia cég volt az egyetlen, amely úgy gondolta, Madoff eredménye "túl szép, hogy igaz legyen." Kisebb befektetési tanácsadó cégek, mint az Acorn Partners és az Aksia szintén tiltólistára tették Madoffot.

Az elemző szerint az is feltűnő, hogy mekkora koncentrációban halmozódtak fel az egyes pénzintézettől érkező pénzek Madoffnál. Számos bank teljes befektetési portfóliójának viszonylag nagy, 1 százalék fölötti részét fektette be így. A genfi székhelyű Optimal Investment Services, a Santander csoport tagja például 3.1 milliárd dollárt helyezett el a piramisjátékban, ez az általa kezelt portfólió egyharmada.

A másik genfi érintett, az Union Bancaire Privée portfóliójának egy százalékát helyezte el Madoffnál, az egy milliárd dolláros veszteség pedig igen kínos számukra, tekintve, hogy a kockázatkezelés és a diverzifikáció szakértőinek tartják magukat.

A svájci pénzvilág döbbenten áll a történtekkel szemben. "Akárcsak a világ többi része, mi is a fejünket vakarjuk. Nem értjük, hogy lehetette a felügyeleti szerveket ilyen hosszú ideig becsapni."

HSBC madoff Société Général Union Bancaire Privée Optimal Investment Services BNP Paribas hedge fund
Kapcsolódó cikkek