Pénz- és tőkepiac

14 milliós luxusvilla, 100 dolláros áron - Menti vagyonát a Lehman volt vezére

A Lehman Brothers volt vezére egy 14 millió dollár értékű luxusvillát "adott el" 100 dolláros áron a feleségének, valószínűleg azért, hogy kivonja az ellene induló pénzügyi felügyeleti eljárás alól.

A furcsa eladást a Marin megyei földhivatali nyilvántartásban regisztrálták. Eszerint Richard Fuld, a Lehman volt vezére eladta 14 millió dolláros connecticuti házát saját feleségének. Fuld a jelképes tranzakcióval öt luxusingatlanja egyikétől "szabadult meg", ami érthető, hiszen a pénzintézet csődjét követően a felügyeleti szervek vizsgálják vagyoni helyzetét – írja a The Times.

Kérdés, hogy beválik-e a taktika? Egyes jogászok szerint a család megmentheti floridai villáját az ottani jogszabályok segítségével, ehhez viszont be kellene bizonyítaniuk, hogy életvitelszerűen használták azt (Fuld sok időt tölt New Yorkban). Ráadásul a bíróság az ingatlanért kifizetett összegről is dönthet és ha túl alacsonynak találja, csalás miatt semmissé teheti az adásvételt.

Ugyanakkor egy a vagyonelemek megtartására szakosodott jogász szerint a kártérítést igénylők nem szerezhetnénk meg a villát, mivel azt nem az ő megkárosításuk segítségével vásárolták Az ingatlan valóban akkor került Fuld tulajdonába, amikor a bank még jól ment, ráadásul – állítja a jogász – a tartozás csak a vezérigazgatót terheli, a most tulajdonossá váló feleséget nem, vagyis rajta nem hajthatják be a tartozást.

A harcias természetével a Gorilla becenevet kiérdemlő Fuld a válság kezdete óta a Wall Street sötét oldalának egyfajta jelképévé vált. A Lehman csődjét követő meghallgatáson leszögezte, hogy nem felelős a cég sorsáért, Fuld a Kongresszust és a pénzügyi felügyeletet hibáztatta a történtekért. Egy demokrata szenátor szerint a volt vezér a banknál töltött nyolc éve alatt 480 millió dollárt gyűjtött össze, Fuld viszont ezt tagadta, mondván: az összeg csak 300 millió.

Lehman csőd luxusvilla Florida
Kapcsolódó cikkek