Pénz- és tőkepiac

Hamecz: Nem lehet fenntartani azt az állapotot, hogy az állam…

Tavaly még arról volt szó, az első negyedévben nem rendez államkötvény-aukciót az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). Most az intézmény mégis azt fontolgatja, hogy már februárban elkezdik tesztelni a piacot az első idei kibocsátással – mondta lapunknak Borbély László, az intézmény vezérigazgató-helyettese.

Az, hogy pontosan milyen futamidejű és mekkora állományról szól majd az aukció, még nem dőlt el, a központ folyamatosan egyeztet erről a forgalmazókkal. A tét ugyanis nagy. „Ha rosszul sikerül a kibocsátás, a befektetők azt gondolhatják, a magyar államkötvénypiac virtuális piac, virtuális szintekkel, mesterséges árakkal, és tömeges eladásokba kezdhetnek” – figyelmeztet Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere.

Ha viszont jól sül el, a befektetők megnyugodhatnak, és fokozódhat a vételi kedv a piacon. Az ÁKK is tisztában van ezzel. „Megpróbáljuk kiszűrni a kockázatokat, hogy mindenképpen sikerüljön az aukció” – mondta ezzel kapcsolatban Borbély.

Sokáig amúgy sem lehet halogatni a kibocsátásokat. „Nem lehet örökké fenntartani azt az állapotot, hogy az állam nem kötvénykibocsátással finanszírozza az adósságát” – mondja Hamecz István, az OTP Alap-kezelő elnök-vezérigazgatója.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hamecz kötvényportfólió Aegon
Kapcsolódó cikkek