Pénz- és tőkepiac

Hatottak a kamatakciók

Pénzügyek. A kamatadó bevezetése előtti, 2006. augusztusi „roham” óta nem növelték ekkora mértékben lekötött betétekben tartott pénzük mennyiségét a hazai háztartások: novemberben összesen 260 milliárd forinttal emelkedett a bankoknál és más pénzügyi szolgáltatóknál elhelyezett összeg – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
A hirtelen megnövekedett megtakarítási kedvhez természetesen nagyban hozzájárult a jegybank október végi, 300 bázispontos kamatemelése, illetve az, hogy a forrásokért folytatott kemény verseny miatt egyébként is egyre többet hajlandók fizetni a megtakarításokért a piaci szereplők. A lekötött betéteknél mutatkozó, hirtelen jött emelkedést leginkább három forrásból finanszírozták a háztartások: egyrészt jelentős összeget – több mint 67 milliárd forintot – csoportosítottak át a látra szóló és folyószámlabetéteikből, emellett a forint jelentős gyengülése okán devizabetéteik egy részét is felszabadították. A legnagyobb tételt viszont feltehetően a befektetési alapokból kivont pénz jelenti: a rövid távra is kiemelkedő és biztos hozamot nyújtó bankbetét ugyanis most sokkal vonzóbb alternatívát jelentett az alapoknál.
A különböző átcsoportosításokkal együtt a háztartási szektor teljes betétállománya végül valamivel több mint 193 milliárddal növekedett novemberben, és elérte a 6845,7 milliárd forintot. Az éves emelkedést nézve viszont így sem túl rózsás a helyzet: a 12 havi, 11,1 százalékos növekmény ugyanis jócskán elmarad a hiteloldalon kimutatott 27,4-től.
A hiteleknél ugyanakkor pont ellentétes tendenciát hozott a november: az újonnan kihelyezett devizaalapú kölcsönök mennyisége alig haladta meg az 50 milliárd forintot, holott a korábbi hónapokra ennek a többszöröse volt a jellemző.
Az árfolyammozgások és egyéb tényezők nyomán összességében 230,6 milliárd forinttal csökkent a lakosságnál és az egyéni vállalkozóknál kinnlévő hitelállomány.

Emelkedés minden fronton

A drasztikus kamatemelés a kondíciókat sem hagyta érintetlenül: a lekötött forintbetétek után átlagban 11,14 százalékot fizettek novemberben a szolgáltatók, ez 260 bázispontos havi ugrást jelent.

Persze a piaci környezet hatásai a hiteloldalon is látszanak: a forintalapú fogyasztási kölcsönöknél egy hónap alatt 2,6 százalékponttal ugrott meg a kamat, és jelentősen drágultak a svájcifrank-hitelek is.

Persze a piaci környezet hatásai a hiteloldalon is látszanak: a forintalapú fogyasztási kölcsönöknél egy hónap alatt 2,6 százalékponttal ugrott meg a kamat, és jelentősen drágultak a svájcifrank-hitelek is. -->

kamatadó kamatakciók MNB bankok
Kapcsolódó cikkek