Pénz- és tőkepiac

JP Morgan - A meglepően jó eredmény ellenére is aggódnak

A JPMorgan Chase beszámolójával kezdődött tegnap az Egyesült Államokban a pénzügyi szektor gyorsjelentési szezonja.

A mérlegfőösszege alapján a második legnagyobb amerikai hitelintézet profitja kevesebb mint negyede lett az egy évvel korábbinak az utolsó negyedévben, ám még így is kellemes meglepetést okozott az elemzőknek.

A Bloomberg által megkérdezett szakemberek arra számítottak ugyanis, hogy a cég éppen csak plusz nullával zárja a negyedik negyedévet, ehhez képest viszont 702 millió dolláros nyereséget ért el. Igaz, egy esztendővel korábban még csaknem 3 milliárdos profitot produkált.

A mérleget egy 2,9 milliárd dolláros leírás csúfította el, javított viszont rajta egy 1,3 milliárdos tétel, amely a tavaly ősszel csődbe ment Washington Mutual felvásárlásából, valamint úgynevezett "kockázatmenedzselési" eredményekből származott. A JPMorgan elismerte: ezek nélkül bizony veszteséges lett volna a szezon.

Különösen a már régóta gyengélkedő befektetési banki részleg szerepelt rosszul: 2,36 milliárd dolláros veszteséget halmozott föl. Szintén veszteséges lett a tavaly még jól menő hitelkártya-divízió, miután a behajthatatlan kölcsönök állománya több mint 40 százalékkal, 5,56 százalékra emelkedett.

A lakossági üzletág még nyereséges maradt, a romló hitelállomány miatt megnövekedett céltartalékképzés hatására azonban az eredmény ebben a részlegben is visszaesett. A jövő sem fest rózsásan. "Ha a gazdasági környezet tovább romlik – ennek nagy az esélye –, újabb negatív hatásokra számíthatunk a piacoktól függő üzletágakban. Tovább nőhet a hiteleken elszenvedett veszteség, és a céltartalékainkat is meg kell emelnünk" – közölte a jelentésben Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

mérlegfőösszeg Washington Mutual JP Morgan Chase céltartalék Jamie Dimon
Kapcsolódó cikkek