Pénz- és tőkepiac

Miért zuhan az Erste-részvények árfolyama? A fizetési nehézségeket cáfolják

Zuhanórepülésbe kezdett az Erste Bank részvényárfolyama a bécsi tőzsdén. A hitelintézet szóvivője cáfolta, hogy fizetési nehézségei lennének az Erste 31 százalékos tulajdonosának számító alapítványnak.

Kedden 11 euró alá süllyedt az Erste-részvények árfolyama Bécsben, a záróárfolyam 10,79 euró lett. A kurzus tavalyi csúcspontja 52 euró volt, de még január elején is 15-20 euró között mozgott a papírok értéke. A tegnapi 5,8 százalékos árfolyamesést elsősorban a bank fő részvényesének esetleges fizetési nehézségeiről szóló piaci pletykák váltották ki. A piaci szereplőket elsősorban az a lehetőség nyugtalanítja, hogy így a bank felvásárlási célponttá válhat – írja a Die Presse.

Tény, hogy a legnagyobb osztrák bank piaci kapitalizációja mostanra alig 3,6 milliárd euróra olvadt. A szintén súlyos árfolyamcsökkenést elszenvedett német Commerzbankot alig egy hete kellett államosítani – sajtóértesülések szerint a berlini szövetségi kormány így akarta megvédeni egy külföldi felvásárlási kísérlettől. Mások azonban úgy vélik, a jelenlegi tragikus globális pénzügyi környezetben épeszű magánbefektető nem akar bankot vásárolni.

Az Erste 31 százaléknyi részvénycsomagja az Erste Österreichische Spar-Casse Privatstiftung nevű alapítvány tulajdonában van, amelynek adósságállománya egymilliárd euró. Ennek fedezetéül többek között az Erste-részvényeket jelölte meg az alapítvány, ám ezek már nem érnek olyan sokat, mint korábban, s ez az alapítvány esetleges fizetési nehézségeiről szóló pletykákat indított el a bécsi tőzsdén. Az Erste szóvivője azonban határozottan cáfolta ezeket a híresztelésket.

Az Erste-részvények egyébként ma is folytatják mélyrepülésüket, 10 órakor 10,25 eurón születtek kötések.

fizetési nehézségek részvények Erste Erste Österreichische Spar-Casse Privatstiftung részvényárfolyam árfolyamesés
Kapcsolódó cikkek