Pénz- és tőkepiac

Egyre több lesz a lejárt lakossági tartozás - Intrum Justitia elemzés

Nagymértékben emelkedik az idén a rossz hitelek állománya mind a lakossági, mind a vállalati szektorban – állítja elemzésében az Intrum Justitia.

„A fedezetlen kölcsönökön belül a rosszak aránya a jelenlegi 4-5-ről 6-7 százalékra is felmehet 2009-ben, s a válság várhatóan eléri majd az ingatlanfedezetes hiteleket is, amelyeknek a mostani eggyel szemben 2-3 százaléka is bedőlhet” – állítja Felfalusi Péter, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az eddigi behajtási tapasztalatok alapján az áruhitelek bedőlése emelkedik majd leginkább, ezt a hitelkártya-követelések és a gépjárműkölcsönök követik. „Amíg a beruházási célú hitelek bővültek, nem volt probléma, három-négy éve azonban a fogyasztási célúak emelkednek, s ez most visszaüt” – mondta Felfalusi.

Hozzátette: várhatóan a közlekedésben és a hírközlésben is emelkedik a hátralék, ennek hatására bővül majd a pre-paid (előre fizetett) kártyák használata, az internetszolgáltatások terén pedig kisebb sávszélességű (ezáltal olcsóbb) szolgáltatásokat választanak a fogyasztók.

Az Intrum Justitia arra számít, hogy a fogyasztási szektorban nagymértékben megnő majd a 0–90 napos lejárt tartozások állománya (a bankok és a szolgáltató cégek kilencven nap után mondják fel vagy korlátozzák szolgáltatásaikat). Az év közepétől pedig, amikor a emelkedésével sokan elvesztik fizetőképességüket, a kilencven napon túli kinnlevőség is növekedni fog.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kártyák ingatlanfedezetes bedől Intrum Justitia tartozás pre-paid hitel beruházás Felfalusi Péter kártya
Kapcsolódó cikkek