Pénz- és tőkepiac

Életbiztosítás: az első negyedév jobb lehet?

Az Aviva elemzése szerint a tavalyi visszaesést az első három hónapban kedvezőbb értékesítési eredmények követik majd.

Habár 16 százalékkal csökkent az életbiztosításokból származó díjbevétel 2008-ban, a hagyományos egyszeri díjas életbiztosítások aránya több mint 40 százalékkal volt magasabb, mint 2007-ben. Népszerűek voltak a tőkevédelemmel és határozott lejárattal rendelkező biztosítások is. Ugyan a 2008-as év első kilenc hónapjában még nőttek a biztosítótársaságok díjbevételei, 2009-ben a csökkenő reálkeresetek, a prognosztizált elhalasztott vásárlások és a visszafogott megtakarítások előreláthatólag a biztosítási piacot sem hagyják érintetlenül.

A MABISZ előzetes adatai szerint 2008-ban 428,6 milliárd forint bevétel származott az életbiztosításokból, míg a 2007. év végét a társaságok 508,8 milliárd forint bevétellel zárták. A 2009. első negyedéves értékesítési eredmények várhatóan kedvezőbb képet festenek, mint amire néhány hónappal ezelőtt számítottunk, ugyanis a 2008-as visszaesést év végén kis fellendülés követte az unit-linked piacon. – hangsúlyozta Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító vezérigazgató-helyettese.

Hiába tűnt az év elején átmenetinek az értékesítés visszaesése, 2008 egyértelműen gyengébb eredménnyel zárult, mint 2007. a unit-linked biztosítások terén, és ez egész Európában érvényes trend volt a teljes befektetéshez kötött életbiztosítási piacon. Egyértelműen látszott, hogy ősz végéig folyamatosan csökkentek a teljesítmények, a decemberi időszakban azonban a biztosítók emelkedést tapasztaltak. Emiatt a 2009-es első negyedéves értékesítési eredmények talán kedvezőbb képet festenek, mint amire 2-3 hónappal ezelőtt számítottak.

Azt látjuk, hogy az unit-linked értékesítés 2009-ben még nem fog újra csúcsokat döntögetni, viszont jó néhány garantált termékbe vagy nagyobb biztonságot jelentő portfolióba már 2009-ben is jelentős befektetések fognak érkezni. – tette hozzá Zolnay Judit.

2009 ugyanakkor trendforduló lehet a kockázati életbiztosítások terén. Húzóág lehet a garantált hozamot ígérő termékek piaca és befektetési oldalról az alacsony kockázatú eszközalapok is fókuszba kerülnek. A válság miatt felértékelődhet a komplex pénzügyi tervezés alapján ajánlott kockázati típusú életbiztosítások szerepe. Zolnay Judit szerint a további megtakarításokra ösztönözhet, rövidtávon mégis inkább minőségbeli változás várható a biztosítási piacon.

Nagyon fontosnak tartjuk a kockázati életbiztosítások erősítését az Aviva portfolióján belül, hogy minél több kockázati kiegészítő szülessen a unit-linked biztosítások mellett, de versenyelőnyöket tartalmazó, új kockázati termék bevezetése is szerepel az idei termelési palettánkon. – teszi hozzá Zolnay Judit.

unit-linked Aviva Zolnay Judit életbiztosítás
Kapcsolódó cikkek