Pénz- és tőkepiac

Goldman Sachs: gond nélkül eshet innen 15 százalékot a piac

A jelenlegi szintről további 15 százalékos zuhanást tart elképzelhetőnek rövid távon a Goldman Sachs az S&P 500 indexben, az év végi célértékét pedig 940 pontra csökkentette az elemzőgárda.

David Kostin, a Goldman Sachs befektetési bankház vezető USA piaci stratégája szerint a tegnapi 764.9 pontos szintről további 15 százalékos zuhanás következhet az S&P 500 indexben rövid távon.

A szakértő a ma publikált elemzésében azt állítja, hogy az egyre mélyülő nyomást helyez a komponens cégek profitjára és ezzel lefelé taszítja a tőzsdeindexet is.

Két vonatkozásban lehettünk tanúi egy kis előrelépésnek, az egyik a már elfogadott gazdaságélénkítő csomag, a másik pedig a körvonalazódó bankmentő csomag. További két vonatkozásban azonban még mindig nem fogtunk talajt: nem állt meg a lakásárak zuhanása és egyáltalán nem csökkennek a pénzügyi szektor veszteségei - írja az elemzőcsapat a kiadott dokumentumban.

A Goldmanosok azt mondják, hogy az S&P 500 index EPS-e az eddigi 53 dolláros becslésük helyett valószínűleg csak 40 dollár lehet 2009-ben, míg a 2010-es becslésüket 69 dollárról 63 dollárra hozták le.

Mindezeknek megfelelően az év végi célértékük is 940 pontra csökkent az eddigi 1,100-ról, azaz az év végére a jelenlegi szintnél mintegy 23 százalékkal magasabb S&P 500 értéket várnak.

Goldman Sachs S&P 500 index gazdaságélénkítés válság recesszió
Kapcsolódó cikkek