BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londonban már nem várnak magyar kamatcsökkentést, sőt...

Már nem vár kamatcsökkentést a londoni elemzői közösség az MNB Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől, sőt a Cityben mindinkább konszenzussá válik, hogy a térség egészében leáll a monetáris enyhítés a helyi valuták gyengülése miatt, és sok elemző szerint a piac máris kamatemeléseket kezd árazni.

A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport hétvégi elemzése szerint a ház nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy az eddigi közép-európai kamatcsökkentések valutaspekulációhoz vezettek. Több olyan felzárkózó piaci valuta van, amely nagyobb hozamelőnyt kínál a közép-európaiaknál, a piac mégis egyformán "fenyíti" ezeket is.

A cég londoni elemzői mindazonáltal arra számítanak, hogy sem Magyarországon, sem Lengyelországban nem lesz a héten újabb kamatcsökkentés, és a helyi jegybankok kamattartással jelzik elővigyázatosságukat. A piacok még a múlt héten is mindkét helyen kamatcsökkentést áraztak, most már azonban megjelent az árazásokban valamelyes valószínűséggel a kamatemelés is, áll az elemzésben.

A Barclays Capital kimutatása szerint a jelenlegi árazások alapján a piac úgy számol, hogy júliusig 10,25 százalékra is visszaemelkedhet a magyar jegybanki alapkamat.


Ezt más nagy londoni házak is jelezték.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti térségi helyzetértékelése szerint is növekszik a kockázata annak, hogy a piac nagymértékű, forintvédő célú MNB-kamatemelés beárazásába kezd az év későbbi szakaszára.

A JP Morgan londoni elemzői azzal számolnak, hogy az MNB óvakodni fog az eddigi ütemű pénzügypolitikai enyhítés folytatásától. A ház fél százalékpontról először negyed százalékpontra vette vissza a Monetáris Tanács hétfői ülésére általa jósolt kamatcsökkentés mértékét, de a hétvégén kiadott globális előrejelzésének feltörekvő térségi fejezetében már egyértelműen azt jósolta, hogy hétfőn nem lesz magyarországi kamatcsökkentés.

A JP Morgan szerint a határidős kamatpiac (FRA) azt mutatja, hogy a piaci szereplők a következő hónapokra sem várnak kamatcsökkentést, sőt az FRA-piac "kis eséllyel nagy kamatemelést, vagy nagy eséllyel kisebb kamatemelést" áraz.

A 4cast londoni gazdaságelemző cég előrejelzésében azonban egyenesen az áll, hogy a jelenlegi környezetben a jegybanki alapkamat elvesztette irányadó jellegét, a magyar kormánykötvény-piacon a kamatok több százalékponttal az MNB-kamat felett járnak minden lejáratra, és így sincs érdemi kereslet a magyar adósságra. A döntő tényező jelenleg a szükséges költségvetés-politikai konszolidációs lépések megtétele, azok nélkül a jegybank tehetetlen, és "gyakorlatilag mindegy", hogy hol áll az alapkamat, áll az elemzésben.

A cég szerint a problémára a kamatemelés sem jelentene megoldást, ezért nem lenne hatékony lépés, az MNB ugyanakkor valószínűleg "nem akarna olajat önteni a tűzre" a további kamatcsökkentéssel, ezért a 4cast londoni elemzői hétfőre változatlan kamatszintet várnak.

Lényegében ugyanezen a véleményen van Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza is, aki szerdai számunkban írt arról, hogy a pénzpiac már a kamatemelést árazza.

"A mostani helyzetben vált világossá, hogy a magyar kamatszint meghatározója nem a gazdaság, nem a vállalatok igényeinek való megfelelés. Már a korábbi években is kiemelt téma volt a magas hazai kamatszint. A vita azonban félrement, és ahelyett, hogy kialakult volna az a vélemény, hogy a nagy adósság miatt kell a magas kamat, tehát a megoldás az adósság csökkentése lehet, egyre többen vélték úgy, hogy „bármi áron”, de mérsékelni kell a kamatszintet. Csehország két százalék alatti rátája mutatja, hogy megfelelő gazdaságpolitika mellett van lehetőség kamatcsökkentésre. A magyar példa pedig egyre inkább arra mutat, hogy nem megfelelő gazdaságpolitika mellett viszont emelésre van szükség" - írta Barcza.

MTI Eco - VGO-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.