Pénz- és tőkepiac

Mi várható a nemzetközi devizapiacon

A piaci szereplők csalódottak a G7 hétvégi reakciója miatt ami megmozgatta a japán jen és a dollár árfolyamát: mindkettő erősödni kezdett az euróval szemben. A közös deviza árfolyamára más is nyomással van: a térséget övező kis államok finanszírozási nehézsége terhet róhat az Európai Központi Bankra – vélik az elemzők.

A ma napvilágot látott japán adat (a tavalyi utolsó negyedévben 12,7 százalékkal zsugorodott az össztermék) kilőtte a jen árfolyamát, amely 117,05-ig kapaszkodott az euróval szemben, míg 91,72-es szintig erősödött a dollár ellenében. A japán fizetőeszköz várhatóan a következő három hónapban a 110-es érétkig erősödhet az euróval szemben – mondja Lee Hardman a Bank of Tokyo-Mitsubishi deviza-elemzője. A gazdaság tragikus kilátásai miatt várhatóan a 100-as szintre kerülhet vissza viszont az év végéig az árfolyam a dollárral szemben – teszi hozzá.

A dollár mozgására hat, hogy ma nemzeti ünnepet ülnek az Egyesült Államokban, ezért alacsony a deviza kötések volumene: volatilis mozgás mellett 1,2762-ig erősödött a zöldhasú a közös pénzzel szemben. A BNP Paribas előrejelzése szerint a dollár „profitálni fog a gazdasági pesszimizmusból”, az euróval szemben 1,22-ig erősödik majd, míg a jennel szemben szeptemberre a 95-ös értéken stabilizálódik majd a jegyzés. Mindeközben az angol font árfolyama esik a legmeredekebben a vezető devizák közül. Várhatóan 3,3 százalékkal fog csökkeni a brit nemzeti össztermék idén – jósolja a Confederation of British Industry, amely érték a hivatalos várakozás kétszerese. A font árfolyama 1,4261-re esett a dollárral szemben, míg 89,51-en mozgott az euró ellenében.

Az euró hétfői gyengélkedését okozza, hogy a piacon úgy látják, Írország államcsődje egyre fenyegetőbb. A Kelta Tigris államkötvényeinek biztosítására – vagyis az államcsődre – kötött credit default swaps árfolyama a múlt héten 49 bázispontot emelkedett 377 bázispontra. Ez az érték 18 ponttal van a costa ricai „csődvalószínűség” fölött. Elemzők szerint a közös térség perifériáin lévő államok csődhelyzete nyomást gyakorol az euróra.

dollár jen devizapiac euró credit default swaps Kelta Tigris
Kapcsolódó cikkek