Pénz- és tőkepiac

Nincs közös régiós sors - A piac a kilátásokat árazza

Miközben a világsajtó a kelet-európai dominó eldőlésének veszélyeiről cikkezik, addig szakértők azt mondják, hogy a régió folyamatai inkább elválnak egymástól, mintsem "konvergálnak". Még akkor is, ha egy-egy befektetői riadalom mindenkit egyaránt sújt.

A magas fizetésimérleg-hiányú országok súlyos nehézségekkel kénytelenek szembenézni, ha nem sikerül hiteles középtávú programot kidolgozniuk. A piac lényegében a gazdasági kilátásokat árazza be, s igenis megkülönbözteti a kelet-európai országokat egymástól - mondta a Népszabadságnak Jacob von Weizsacker, a befolyásos brüsszeli kutatóintézet, a Bruegel vezető elemzője.

Egyértelmű a piacok számára is, hogy például Csehországnak sokkal jobbak a mutatói, mint a balti államoknak vagy Bulgáriának. Persze előfordul, utalt a közgazdász az utóbbi napok devizapiaci fejleményeire, hogy valamilyen hír nyomán Kelet-Európát egységes egészként kezelik a befektetők, és menekülőre fogják a dolgot. Ilyen esemény volt például, amikor a Moody''s leminősítéssel fenyegette meg a kelet-európai leányokkal rendelkező nyugat-európai bankokat, vagy amikor ezek az anyaintézetek az Európai Bizottsághoz fordultak támogatásért.

Súlyos, politikailag nehéz döntések sorozatára kényszerül a térség számos országa, amelyek számára sokkal nehezebbé válik a felzárkózás, mint korábban gondolták. Ha nem sikerül hiteles reformcsomagokat az asztalra tenniük, ha nem dolgoznak ki legalább 10-15 évre előre megalapozott növekedési és modernizációs programokat, akkor lemaradnak. Ez kétségkívül új, fájdalmas helyzet állítja őket, de a válságnak ez a hatása - teszi hozzá Weizsacker.

Moody's deviza leminősít konvergál befektető fizetésimérleg válság elemző Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek