Pénz- és tőkepiac

"Tart a sakkozás a pénzügyi szektorban" - Cashline elemzés

Begördítették a libikókákat az amerikai parkettekre tegnap, a piaci szereplők ugyanis a gazdaságélénkítő csomaggal voltak elfoglalva – írja a Cashline iránytűje.

Tegnap a szenátus és a képviselőház összehangolta az általuk készített két verziót, a végső döntés leghamarabb a mai napon születhet meg. Eközben persze tart a sakkozás a pénzügyi szektorban, hogy a kedden bejelentett banki segélycsomag feltételei pontosan mik lehetnek.

Míg tegnapelőtt a piaci szereplők a részleteket hiányolták, tegnap a bankszektor visszapattanásának egy segítője lehetett az a tény, hogy megbarátkoztak a szereplők a csomaggal. A lényeg ugyanis, hogy valamilyen formában legalább tőkéhez juthatnak, ha szükség lesz rá, más kérdés persze, hogy a banki átvilágítások során ki kell teríteniük majd kártyáikat.

A technológiai szegmensben már tegnap vallottak a szereplők: a Research In Motion jelezte, hogy ugyan bombasztikus növekedésre számít az előfizeti táborában, a profitszámokat azonban sajnos ez nem segíti. Hasonló tendenciákat vázolt egy másik nagyágyú, az nVidia is, a társaság mind az üzleti, mind a magánfelhasználók esetében az IT-kiadások megcsappanását prognosztizálta.

Ma az amerikai gyorsjelentések közül a Coca-Cola és a Viacom számaira érdemes figyelni. A japán ma behozta lemaradását a tegnapi zárva tartás után, a Nikkei 3 százalékkal került lejjebb a mai kereskedésben.

A következő oldalon: Richter, OTP, ÁKK

A hazai piacon Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója szerint a közép- és Kelet-európai értékesítés visszaesése várható az idei évben a kormányzati megszorítások miatt, amely egyelőre bizonytalan mértékű árbevétel-csökkenést jelent a Richter esetében. Ezzel párhuzamosan nem is adtak tervszámokat az idei évre, amely egyelőre kiábrándította a befektetőket. Az állami kézben lévő 25 százalékos pakett kapcsán Bogsch utalt rá, hogy szeretné, ha az továbbra is a jelenlegi tulajdonosnál maradna. Mint ismeretes, az állam még 2004-ben a Richter részvényeire átváltható kötvényt bocsátott ki, ezek pedig idén szeptemberben járnak le.

Pénteken, február 13-án érkezik az OTP gyorsjelentése. A portfolio.hu konszenzusa szerint 39 milliárd forintos tisztított nettó eredménnyel nyugtázhatta 2008 negyedik negyedévét a bankcsoport. A historikus számok kapcsán a hitelportfólió minősége, a céltartalékképzés alakulása és az esetlegesen alkalmazott-goodwill leírás (amilyet az Erste is bejelentett) tart majd számot élénk érdeklődésre. Emellett a menedzsment várhatóan szintén holnap teszi közzé s 2009-es kettős profitterveket is (konzervatív, illetve növekedési tervek alapján).

Összesen 20 milliárd forint értékben tart állampapír-aukciót ma az ÁKK. A felkínált menüben 3, 5 és 10 év lejáratú államkötvények szerepelnek, az aukció végeredménye 11:30-kor érkezik. Az aukció némi támpontot adhat majd a hazai eszközök megítélését illetően.

viacom OTP bankszektor Researh In Motion Nvidia Coca-Cola Nikkei csomag Richter gyorsjelentés ÁKK
Kapcsolódó cikkek