Pénz- és tőkepiac

Zsugorodik a lakossági hitel-piac

Míg 2008 a hitelezési piacon is az októberben kirobbanó hitelválság miatt marad emlékezetes, az év első tíz hónapjának mérlege egyértelműen pozitív. Az Otthon Centrum Hitel Center szakértői szerint 2009-ben a 30 százalékos piaccsökkenés sem kizárt, bár egész éves tendenciát még nehéz jósolni. Jelenleg a rohamosan gyengülő forint jelent komoly fejtörést a hitelintézetek számára.

A 2008-as év a jelentős felfutás miatt a közvetítők számára is kedvező volt, a hitelközvetítők szerepe tovább erősödött, egyes szakértők a bankok hitelkihelyezésének felét hitelközvetítőknek tulajdonítják. Az Otthon Centrum Center legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek szerint a hitelközvetítők igénybevétele mellett szóló legfőbb érv a több banki ajánlat egy helyen történő összehasonlítása, és az ezzel járó idő- és energia-megtakarítás. „A nagyobb hálózatokat igénybevevők már racionális érvek mentén választanak hitelközvetítőt, összehasonlítják őket, és tisztában vannak a közvetítők előnyeivel. A hitelközvetítők létjogosultsága a bankok számára is egyértelmű.” – mutat rá Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

Azt, hogy mit hoz 2009, jelen pillanatban nagyon nehéz megmondani - állítja Bánfalvi László. „Tisztábban valószínűleg csak az év második felében fogunk látni. Még a bankok sem egyformán értékelik a jelenlegi helyzetet, gyakran ellentmondó lépéseket tesznek, míg az egyik kamatot emel, másik csökkenti hitel termékei kamatát. Akár 30 százalékos visszaesés is elképzelhető most a piacon” – teszi hozzá a szakember. Jelenleg a rohamosan gyengülő forint jelent komoly fejtörést a bankok számára, hiszen a magas forint árfolyam miatt a forintban nyilvántartott tőke értéke közelíti a fedezetül bevont ingatlanok értékét, ez főleg a magas finanszírozású hiteltermékek esetében jelent most tényleges problémát. A bankok pótfedezet bevonásával, vagy előtörlesztéssel csökkenthetik a megnövekedett kockázatukat.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy 2008. júliusa és 2009. februárja között a forint 29 százalékkal drágult az euróval, negyvennel a svájci frankkal, és 89 százalékkal a japán jennel szemben. Az Otthon Centrum Hitel Center 2008-ban 71 milliárd forintnyi hitelt közvetített, a 2007-ben kihelyezett 43 milliárd forinthoz képest. Az októberben a hazai pénzpiacokat is felborító válságig a növekedés dinamikus volt. Az OCHC portfoliójában továbbra is az ingatlanvásárlási hitelek teszik ki a legnagyobb volument.

A közvetített hitelek állományának arányában 85, darabszámban 77 százalékot jelentenek ezek a hitelek. A második helyen a szabad felhasználású jelzáloghitelek állnak 8 százalékos aránnyal. A darabszámokat tekintve a személyi hitelek is jelentősek, azonban átlagos hitelösszegük természetükből adódóan jóval kevesebb, mint az előző hiteltípusoké. Emellett a vállalkozói hitelek is – hasonlóan a 2007-es arányhoz – közel 5 százalékos részt képviselnek a portfolión belül. „Az igényelt hitelállomány területi megoszlása nem változott jelentősen 2007-hez képest, az ügyfelek 60 százaléka Budapesten kereste fel valamelyik Otthon Centrum Hitel Center irodát” – mondta Bánfalvi László.

sváci frank forint jen hitelválság gyenge forint ingatlan hitel árfolyam Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek