Pénz- és tőkepiac

A Citi kemelkedő eredménye húzta fel New York-ot

Kedden emelkedéssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a felfutást a pénzügyi szolgáltató ágazat papírjai vezethetik, miután a Citigroup megnyugtató képet rajzolt teljesítményéről, ami reményt adott a befektetőknek arra, hogy a kormányzati és társadalmi erőfeszítések elvezethetnek a gazdaság élénküléséhez.

 A Citi vezérigazgatója, Vikram Pandit a Reutersnek beszélt arról, hogy a bankcsoport 2009 első két hónapjában nyereséges volt, és bízik abban, hogy Citigroup tőkeereje megfelelő. A mentőcsomag részeként jelentős kormányzati részesedés megszerzésével kisegített Citigroup árfolyama már az elektronikus kereskedésben megugrott 14,2 százalékkal; eközben a Bank of America árfolyama 10,7 százalékot, a Wells Fargo 10 százalékot nyert; az ágazati index, a Financial Select Sector SPDR 6 százalékkal került magasabbra.

A hangulat javulásához hozzájárult a pénzügyminiszter, Timothy Geithner is, aki még hétfőn nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok az elmúlt hetekben többet tett a gazdasági problémák megoldása érdekében, mint más országok évek alatt. Tovább erősítette a befektetők optimizmusát a Washington Post egyik elemző írása, melyben Sheila Bair, a Federal Deposit Insurance Corp, a szövetségi betétbiztosítás vezetője arról számolt be, hogy a kormányzat elképzelései a bankok pénzvesztő eszközeinek "eltüntetésére" helyreállíthatja a bankrendszerrel szembeni bizalmat.

A nyitás így minden bizonnyal kedvező lesz, ám a piac valódi tesztjét az jelenti majd, megmarad-e a többlet, hiszen a befektetőknek nagy húzóerőre lesz szükségük ahhoz, hogy a piac kikerülhessen 12 éves mélypontjáról. Egy washingtoni konferencián mondott beszédében a Fed elnöke azt hangsúlyozta, hogy a pénzügyi rendszer stabilizálódása elengedhetetlen előfeltétele a fenntartható gazdasági fellendülésnek. A határidős indexek alakulása legalább két százalékos nyereséget valószínűsít a New York-i tőzsdék keddi nyitásakor; a S&P 500 futures 15,14 ponttal, 2,24 százalékkal javult, jóval számított értéke felett alakul; 118 ponttal, 1,81 százalékkal emelkedett a Dow futures 25,34 pontot, 2,00 százalékot nyert a Nasdaq 100 futures.

Citigroup Vikram Pandit Sheila Bair Bank of America
Kapcsolódó cikkek