Pénz- és tőkepiac

Átcsúsznak 2010-re a horvát csatlakozási tárgyalások

Tapodtat sem mozdulnak az álláspontok a horvát-szlovén határvitában, ami önmagában is bénítóan hat a Zágráb által folytatott uniós csatlakozási tárgyalásokra.

Ezen felül a megbeszélések önmagukban is vontatottan haladnak, miközben sokasodnak a megoldásra váró feladatok. Mindez annak beismerésére késztette legutóbb a horvát miniszterelnököt, hogy az idén már nem lehet lezárni az összes fejezet egyeztetését.

A két jugoszláv utódállam kormánya egyaránt elfogadta az EU közvetítését az 1991-óta folytatott határvitában, ezen kívül azonban semmiben sincs egyetértés, a tárgyalások funkciójáról sem. Zágráb azt szeretné, ha az egyezkedés egy bírósági eljáráshoz vezetne, ahol a döntést meg kellene hozni a tartós rendezésről.

A szlovének viszont arra törekszenek, hogy a közvetítés részeként jöjjön létre az egyezség a felek között. A horvát miniszterelnök utóbb közölte, hogy a kormánya nem hagyja zsarolni magát, ha Ljubljana a csatlakozás blokkolására akarja használni a vitát. Ivo Sanader úgy fogalmazott, hogy „a dátumokról folytatott spekuláció irrelevánssá vált, a fő az, hogy nem engedünk, nem adunk területet a vétó feloldása ellenében”.

A Reuters által idézett elemzők szerint a motiváció elsorvadása fenyeget, ezért Zágrábban esetleg azt mondják, majd hogy „ha eddig nem sikerült lezárni a tárgyalásokat, akkor minek siessünk”. A komolyabb kockázatok pedig ezután következnek, mert a lazulhat a reform-fegyelem, ami ronthatja a hitelképességi besorolást. A Standard & Poor’s „BBB” minősítést tart érvényben, negatív kilátásokkal, mert magas a közkiadások szintje és a külföldi aránya. Az egységes valutát használó Szlovénia ezzel szemben „AA” besorolást tudhat magáénak.

A horvát csatlakozási előkészületek lassulása várhatóan nem lesz hatással a többi balkáni állam és az EU közötti közeledésre. Mozgást az utóbb hónapokban jobbára csak a decemberben bejelentett montenegrói tagfelvételi kérelem jelentett. Macedónia tagjelölt ugyan, de a csatlakozási tárgyalásokra még nincs kitűzött dátum. Bosznia és Albánia pedig még felvételi kérelmet sem terjesztett be. Szerbia esetében a hollandok vétója hátráltat minden további, közeledést, mindaddig, amíg ki nem szolgáltatják a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladics volt tábornokot.

Macedónia Horvátország eurobevezetés Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek