Pénz- és tőkepiac

Hihetetlen forinterősödés!

A hazai deviza árfolyama a csütörtök délelőtti közel 309 forintos euró árfolyamról néhány óra alatt a 298 forintos szintre erősödött vissza.

Hasonlóan a svájci frankkal (CHF) szembeni kurzus 209 forintról fordult meg és egészen 195 forintig erősödött, míg a dollár 242 forintos gyenge szintről került vissza 233 forintra.

Délelőtt 305-306 forint között ingadozott a kurzus. Devizakereskedők szerint az elmúlt napok korrekciója történik a piacon. A forint dollár kurzus reggel 237,96-os szinten mozgott.

A reggeli trendet folytatva csütörtök délelőtt fokozatosan tovább gyengült a forint, délben 306,98 forint volt az euró árfolyama a negyed tízkor jegyzett 303,71 forint és a szerda délutáni 299,50 forint után.

Az árfolyam már szerdán visszacsúszott 300 forint fölé, a tengerentúli piacok nyitva tartása idején jobbára 301 forint körül alakult, majd reggel fokozatosan gyengülni kezdett. A kereskedők a háttérben azokat a nemzetközi hatásokat vélik felfedezni, amelyek a tőzsdéken is visszaesést okoztak: ismét növekedni látják a kockázatkerülést, és megemlítették, hogy az előző időszak felfutása pusztán technikai okokból is magában rejtette egy korrekció lehetőségét.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a Sváci Nemzeti Bank frankgyengítő akciója okozhatta a hirtelen árolyamváltozást, de még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a Magyar Nemzeti Bank is interveniált a forintgyengülés megakadályozása érdekében.

Az elemzői véleményeket bővebben itt olvashatja

forint Frank dollár forián szabó gergely euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek