Pénz- és tőkepiac

Jöhet az IMF hitelkeretünk második részlete is

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyta a készenléti hitelkeret második részletének lehívását - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium közleményben az MTI-t szerdán.

Az IMF igazgatósága március 25-i ülésén megállapította, hogy Magyarország teljesítette a második részlet lehívásához kapcsolódó kritériumokat, és a 2.107,5 millió SDR összeg - mintegy 2,5 milliárd euró - lehívhatóvá vált.

Az összeg napokon belül lehívásra kerül - teszi hozzá a szaktárca közleménye. A PM emlékeztet arra, hogy az IMF igazgatósága 2008. november 6-án hagyta jóvá, hogy Magyarország 10,5 milliárd SDR összegű (12,3 milliárd euró) készenléti hitelkeretet kapjon. A jóváhagyás alapja a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által aláírt 2008. november 4-i szándéklevél.

A első részletét, 4,215 millió SDR-t (mintegy 5 milliárd eurót) 2008. november 6-án hívta le Magyarország. A második részlet lehívásához kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálatára az IMF delegációja 2009. február 4-16. között megbeszéléseket folytatott Magyarországon. A szakértői látogatás során a további lehívásokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítására is sor került, mivel a gazdasági helyzetben bekövetkezett változások miatt új makrogazdasági pálya és az ehhez igazodó intézkedésrendszer kidolgozása vált szükségessé - mutat rá a PM közleménye.

Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentéseket az IMF napokon belül nyilvánosságra hozza.

hitelkeret IMF lehívás
Kapcsolódó cikkek