Pénz- és tőkepiac

Ki lesz a "pénzpiacok ura"? - Pozícióját védi a tőzsdefelügyelet vezetője

Az amerikai Tőzsde- és Betétbiztonsági Felügyelet (SEC) vezetője ma arra hívta fel a figyelmet: a pénzpiac stabilitásának árthat, ha a szervezet jogkörét csökkentik.

Timothy Geithner pénzügyminiszter nemrég bejelentett tervei szerint az amerikai kormányzat egyetlen, széles jogkörrel rendelkező szervezet hatáskörébe utalná a pénzpiacok felügyeletét. Egyes befektetők attól félnek, hogy az SEC-t ezzel a Pénzügyminisztérium hatáskörébe vonják és megfosztják eddigi jogköreitől.

A tőzsdefelügyelet vezetője ma hasonló félelmeknek adott hangot. Mint arról a Reuters tájékoztat, Mary Shapiro a Kongresszus illetékes bizottsága előtt úgy fogalmazott: még ha a figyelem most a rendszerszintű kockázatok csökkentésére irányul is, nem feledkezhetnek meg a befektetők védelméről sem. Schapiro szerint továbbra is az SEC-nek kell betöltenie az elsődleges pénzpiaci kontrolláló szervezet szerepét.

Ennek érdekében a tőzsdefelügyelet módosítana működési szabályain, a befektetési tanácsadókat például évente egyszer, szúrópróbaszerűen ellenőrizné egy harmadik fél. Az SEC emellett javaslatot dolgoz ki a pénzpiac biztonságának javítására is.

kockázat tőzsdefelügyelet shapiro sec pénzpiac
Kapcsolódó cikkek