Pénz- és tőkepiac

Mi várható a G20-csúcstól? Olyan sok minden mégsem

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak megduplázása és a nemzetközi kereskedelem finanszírozását megkönnyítő pénzalap létrehozása – várhatóan mindössze ennyi lesz a csütörtöki G20-csúcstalálkozó konkrét eredménye.

A többivel az állam- és kormányfők aligha lépnek túl a retorika szintjén : elítélik majd a protekcionizmust, ígéretet tesznek a nemzetközi pénzügyi piacok szigorúbb szabályozására és arra, hogy megteszik „azt, ami szükséges” a helyreállítására.

A vélemények ez utóbbi területen térnek el a leginkább egymástól: a kontinentális Európa biztosan nem lesz hajlandó kötelezettséget vállalni a kormányzati kiadások további jelentős megemelésére, hiába szorgalmazza ezt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

A pénzügyi szabályozás átfogó reformjával kapcsolatos remények ugyancsak jelentősen alábbhagytak azóta, hogy a válság kirobbanásakor még egy új Breton Woods kialakítása volt napirenden . Angela Merkel német kancellár a napokban valószínűtlennek nevezte, hogy végső megállapodás szülessen e téren. „Természetesen a gazdasági válságot sem oldjuk meg, ahogyan a problémáit sem. Biztosan újból találkoznunk kell majd” – mondta Merkel.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Egyesült Államok protekcionizmus IMF Nagy-Britannia London breton woods Nemzetközi Valutaalap pénzügyi szabályozás G20
Kapcsolódó cikkek