Pénz- és tőkepiac

Simor: A forint védelmében több eszközt is bevet az MNB

Több eszközzel egyszerre próbálja a forint stabilitását megteremteni a Magyar Nemzeti Bank: rövidlejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ezek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon - jelentette ki a jegybank elnöke hétfőn az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Kész a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására a monetáris tanács a forintárfolyam gyengülésének megállítása érdekében - mondta Simor András. Arra a kérdésre, hogy szóba jöhet-e a kamatemelés, azt válaszolta: "a monetáris eszköztárnak a kamat is része".

A jegybank elnöke elmondta, túlzottnak tartják a magyar gazdaság fundamentumaihoz képest azt a leértékelődési nyomást, amely az elmúlt héten kialakult. Annak ellenére történik ez, hogy az elmúlt hónapokban megindult a magyar gazdaság alkalmazkodása az új világgazdasági helyzethez és újra elkezdtek növekedni a belföldi megtakarítások. Ez egy szigorú költségvetési politika mellett jelentősen javíthatja az ország külső egyensúlyát - mutatott rá Simor András.

A monetáris tanács március 6-án és 8-án tartott rendkívüli ülést, amelyen áttekintette a legfrissebb pénz- és tőkepiaci folyamatokat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek