Pénz- és tőkepiac

Szárnyait bontja a régió

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója, a Bux index vezeti a feltörekvő piaci ralit a hét utolsó kereskedési napján. A Bux 4,35 százalékos pluszban mozog péntek kora délután, 9872,57 ponton.

 A részvényszekció ígéretes forgalmat bonyolít, eddig 7 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok. A vezető társaságok közül a Mol árfolyama 4,20 százalékot emelkedett 8550 forintra, a Magyar Telekom részvények 4,05 százalékot drágultak, míg az OTP papírjainak értéke 6,66 százalékkal emelkedett 1600 forintra. A Richter árfolyama 4,03 százalékkal nőtt 23 825 forintra.

A feltörekvő piaci ralit – a nyugati mutatók emelkedésén kívül – segíti, hogy tegnap frank gyengítésbe kezdett a Svájci Nemzeti Bank, amely a régiót jellemző magas devizaadósság miatt enyhíti a lakossági terhet.

A Bux-hoz hasonló mértékű emelkedésben van az orosz Micex index, amelyet a kőolaj drágulása húz fel, ugyanis vasárnap dönt a világkitermelés 40 százalékát biztosító OPEC a várható kitermelés csökkentésről. Egy hordó amerikai könnyűolaj ára 47 dollárra emelkedett. A Micex index 3,5 százalékos pluszban mozgott dél körül, heti emelkedése így 9,2 százalék volt. A prágai PX plusz 2,07 százalékon, a bécsi ATX plusz 3,26 százalékon, míg a varsói WIG-20 plusz 1,98 százalékon állt délután.

Frank OTP Micex BUX Mol
Kapcsolódó cikkek