Pénz- és tőkepiac

Megugrott az "állami hitelek" iránti érdeklődés

Épp egy hónapja annak, hogy az állam az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 20 milliárd euróból az OTP Banknak mintegy 420 milliárd forintnyi (1,4 milliárd euró), az FHB Jelzálogbanknak pedig mintegy 120 milliárd forintnyi (400 millió euró) piaci feltételű hitelt nyújtott. Az állami finanszírozással a két bank hitelezési tevékenységét kívánják élénkíteni. A Népszava utánajárt: most hol tart a hitelkihelyezés.

A Jelzálogbanknál már megkezdődött a szóban forgó forrás fedezte hitelezés, az OTP a lap érdeklődésére jelezte: a kis és közepes vállalkozások (kkv) finanszírozása területén jelentős bővülést tervez a nemzetközi pénzek felhasználásával.

A március 25-én született szerződés értelmében a legnagyobb hazai bank, az OTP vállalja, hogy Magyarországon helyezi ki a pluszforrást, a 420 milliárdnak legalább a felét, vagyis 210 milliárd forintot. Bár ez az összeg önmagában nem látszik túl nagynak, érezhetően élénkítheti a hazai gazdaságot. A Népszava kérdésére az OTP Banknál közölték, hogy míg tavaly a vállalati üzletágban a hitelezési dinamika lényeges csökkentésére, az alacsony marzsú kihelyezések visszafogására helyezték a hangsúlyt, az idén és 2010-ben jelentősen növelni kívánják a finanszírozási tevékenységet, jóllehet, szűken értelmezve, ezek a kihelyezések várhatóan nem hoznak profitot a bank számára.

Az állami forrás segíti az FHB Bankcsoportot abban, hogy a hazai piacon a lakossági hitelfolyósítását szinten tartsa, illetve az állami garanciaprogramokhoz kapcsolódóan a kis- és középvállalati szektort segítő hitelélénkítő szerepet tudjon betölteni - válaszolták a Jelzálogbankban. Elmondták: a hitelezés beindult, az állami forrást már a szerződés megkötésekor is elérhető termékeiken keresztül használják fel. A bank tapasztalatai szerint a kkv szektorban különösen érzékelhető a hitelek iránti érdeklődés és kereslet.

A lakossági lakáshitelezés terén az államilag támogatott lakáshitelek iránt kiugró az érdeklődés.

hitelek OTP hitelezés lakáshitelezés fhb jelzálogban kkv
Kapcsolódó cikkek