Pénz- és tőkepiac

Mind beadták a derekukat: üres az adóparadicsomok feketelistája

Máris törölte mind a négy állam nevét az adóparadicsomok múlt héten közzétett feketelistájáról az OECD, miután Costa Rica, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Uruguay egyaránt vállalta, hogy együttműködik a többi országgal és a nemzetközi szervezetekkel az adóeltitkolás elleni küzdelemben.

A négy ország az után lépett, hogy a párizsi székhelyű szervezetnek a londoni G20-csúcs alkalmából közzétett legutóbbi listáján még nem együttműködő államokként szerepeltek. Most a részben együttműködő országokat tartalmazó, úgynevezett „szürkelistán” foglalnak helyet (30 másik állammal együtt), egészen addig, amíg a gyakorlatban is be nem váltják vállalásukat.

A négy ázsiai és latin-amerikai ország lépése is jelzi: hatásos az a fokozott nemzetközi nyomás, amellyel az adóparadicsomok az utóbbi időben szembekerülnek. Több fontos európai pénzügyi központ – közöttük Svájc, Ausztria és Luxemburg is – a közelmúltban vállalta szabályozása rugalmasabbá tételét, így sikerült elkerülniük, hogy őket is felvegyék az OECD „feketelistájára”.

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter elégedetten nyugtázta, hogy csak a szürkelistán szerepel országa. Luxemburgi kollégája, Jean-Claude Juncker viszont felháborítónak nevezte, hogy felkerültek a listára csak azért, mert a vállalások megvalósítása időbe telik.

Svájc pröll Juncker Malajzia adóparadicsom Luxemburg uruguay feketelista G20 Costa Rica szürkelista OECD Fülöp-szigetek Ausztria
Kapcsolódó cikkek