Pénz- és tőkepiac

Ömlenek a gyorskölcsönök a magyar családokhoz

A The Times megfogalmazása szerint az IPF gyorskölcsönöket nyújtó cég magyar részlege, a Provident Zrt. munkatársai sorra kopogtatnak a pénzügyi nehézségekkel küzdő magyar, lengyel és román családok ajtaján.

A leedsi székhelyű cég 500 milliárd fontos tőkéjét elsősorban a volt szocialista országokban: Magyarországon, Lengyelországban és Romániában forgatja. A vállalat korábban a Provident Financial leányaként működött. A múlt évben 70 millió fontos nyereséget termelt a sub-prime kölcsönökből – írja a The Times. "Az IPF gyorskölcsöneit töltik fel a pénzügyi rést Magyarországon" című cikkében.

Az IPF októberben alakította át finanszírozását, így 2011-ig biztosított a társaság működése. A vezérigazgató szerint 250 és 400 font közötti összegeket kölcsönöznek, ügynökeik pedig hetente látogatják meg az ügyfeleket. 100 font hitelért a tipikus ügyfél 170 fontot fizet vissza, hatvan részletben. A kliensek elsősorban nők, akik a gyorskölcsönnel igyekeznek egyensúlyba jutni egy-egy nagyobb kiadás, például karácsony után.

Az IPF magyar részlege, a Provident

Az IPF magyar nyelvű honlapjának információi szerint a leányvállalatok 2007-ben váltak le a Provident Financialtől, a nemzetközi divízió a londoni tőzsdén jegyzett International Personal Finance-ként folytatta működését. Az International Personal Finance ma 6 országban (Lengyel-, Magyar- és Csehország, Szlovákia, Románia, Mexikó), 28 300 képviselővel és több mint 5000 alkalmazottal dolgozik, 1,9 millió ügyfélnek nyújt gyorskölcsön szolgáltatást

Magyarországon 2001 májusában alakult meg a Provident Pénzügyi Rt. Két hasonló cég működik Magyarországon, de a Provident az egyetlen országosan működő vállalat.

A lap úgy fogalmaz: az IPF célországai közül Magyarországot sújtott a legerősebben a válság. A Times nagy mértékű, devizában történő eladósodást és a "forint összeomlását" említi fő problémaként, hozzátéve, hogy az IPF piacát ezek a tényezők nem érintik, sőt: profitál a helyzetből. Az IPF illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a Magyarországon működő bankok "rendkívül barátságtalanok" az ügyfelekkel, az emberek készpénzben kapják a fizetésüket és készpénzzel finanszírozzák a háztartásukat.

Szirmák Botond, a Provident vezérigazgatója a céget a magas THM miatt érő kritikák kapcsán a Világgazdaságnak februárban adott interjújában leszögezte: az általuk nyújtott szolgáltatásnak semmi köze az uzsorakölcsönhöz, mert részletesen közölik az ügyféllel, mekkora hitelösszegnél milyen futamidőre, milyen rendszerességű törlesztéssel és mekkora törlesztőrészlet mellett kínálják a kölcsönt. Hozzátette, hogy nem ők keresik meg az ügyfelet, hanem fordítva, az ügynökkel történt személyes találkozás pedig gyakorlatilag kihelyezett ügyfélszolgálatként működik. Mint mondta, Lehet persze azzal érvelni, hogy ez a szolgáltatás drága, ám először nem árt figyelembe venni, milyen elemeket is tartalmaz.

Szirmák elmondta: a kétes kihelyezések aránya náluk sem tér el jelentősen a lakossági hitelportfólióknál megszokott aránytól, ez több tényezővel is magyarázható. Lehet, hogy nem sűrűn hangoztatott tény, de az elutasított hitelkérelmek aránya a Providentnél megközelíti az 50 százalékot: a felelős hitelkihelyezés ugyanis minden érintettnek egyformán érdeke, és figyelembe kell vennünk azt is, hogy kezes és fedezet nélküli konstrukcióról van szó.

Magyarországon 2001 májusában alakult meg a Provident Pénzügyi Rt. Két hasonló cég működik Magyarországon, de a Provident az egyetlen országosan működő vállalat.

-->

gyorskölcsön Magyarország Times IPF válság
Kapcsolódó cikkek