Pénz- és tőkepiac

"Rossz üzenet" az életbiztosítások adókedvezményének eltörlése

Az öngondoskodás jelentőségét az állam a Közép-európai régió valamennyi országában adókedvezményekkel is elismeri, és ezen a tényen a válság miatt előtérbe került költségvetési szempontok sem változtatnak. Magyarországon viszont a hosszú távú befektetések támogatásának megvonását tervezi a kormány, ami makrogazdasági megfontolásokból sem szerencsés, hiszen ezek jelentős része éppen magyar államkötvényekben fekszik.

A hosszú távú megtakarítást jelentő életbiztosítások esetében Magyarországon az ügyfelek mintegy ötöde számára lényeges szempont az adókedvezmény. "Az adókedvezmény megvonása egy olyan szegmens számára jelentene rossz üzenetet, akik a fiatalabb generációhoz tartoznak, családjuk van és megértették az öngondoskodás jelentőségét." - hangsúlyozta Zolnay Judit az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese és hozzátette: "A teljes piac szempontjából valószínűleg nem jelentene nagy visszaesést az adókedvezmény eltörlése, ám egy nagyon fontos réteget kifejezetten rosszul érintene."

Csehországban két kedvezmény él, az egyik a magánszemélyek életbiztosítási befizetéseit támogatja, a másik a vállalatok hozzájárulását a munkavállalók életbiztosításához. Mindkettő abban az esetben vehető igénybe, ha a szerződést halálesetre, vagy elérésre kötik, a biztosítás lejárata több mint öt év, és a lejáratakor a biztosított eléri a 60 évet.

"Csehországban a befektetések adókedvezményét az Aviva csoport kinti kollégái a biztosítási piac egészét tekintve fontos befolyásoló tényezőnek tartják. Ott a válság ellenére sincs olyan várakozás, hogy megvonnák ezeket a kedvezményeket." – fejtette ki Zolnay Judit.

"Romániában a 10 éve létező biztosítási adókedvezmény lényeges előnynek számít a banki megtakarításokhoz, tőkepiaci befektetésekhez, vagy befektetési alapokhoz képest, éppen ezért továbbra sem terveznek változtatni rajta." – tette hozzá az Aviva Életbiztosító szakembere. Romániában az összes életbiztosítás hozama adómentes. A és az egészségbiztosítás biztosítási díja levonható az adóból – a magánnyugdíj befizetés esetében akár a munkáltató, akár a munkavállaló fizeti az éves limit 400 euró évente, az egészségbiztosítás esetében pedig 250 euró.

A lengyeleknél a törvény nem csak az egyéni nyugdíj számlán eszközölt befektetésekből származó jövedelmet mentesíti a 19 százalékos személyi jövedelemadó alól, de a munkáltatói befizetés összege is adóalapot csökkentő tétel. Itt az egyéni nyugdíj számlára befizetett megtakarítások életbiztosítási termékben, unit linked megtakarításban is megtestesíthetők.

Ezen felül a munkavállaló által fizetett biztosítási díj levonható az adóból, ám ha a munkáltató fizeti, akkor hozzájárul az összes jövedelemhez és ezért személyi jövedelemadó köteles. A munkáltatói befizetéskor az összeg költségként elszámolható és ezért levonható az alapból, ha az összeget egy legalább öt éves futamidejű csoportos életbiztosításba fizetik a dolgozó javára. Nem terveznek változtatni rajta a jelen állás szerint.

lengyel Aviva kormány unit linked cseh adókedvezmény régió megtakarítás állampapír életbiztosítás
Kapcsolódó cikkek