Pénz- és tőkepiac

A kormány brutálisan átalakítja a bankszektort! Rá sem lehet ismerni az amerikai rendszerre

Az amerikai kormány a bankszektor szabályozásának átalakítását, s azon belül egy központi pénzügyi szabályozó intézmény létrehozását tervezi - tudta meg a körvonalazódó terveket ismerő kormányzati tisztviselőktől a The Washington Post.

A bankszektor működését felügyelni hivatott legfelsőbb szabályozó hatóság szerepét valószínűleg a központi bank, a Federal Reserve fogja betölteni. Olyan széles körű jogokkal fogják felruházni, amelyek lehetővé teszik majd, hogy érzékelje a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatokat egy esetleges újabb válság megelőzése érdekében. A jegybanki szerepet ellátó Fed egyebek mellett felügyeleti jogokat kapna a korábban szabályozatlan származékos értékpapírpiac ellenőrzésére, továbbá olyan piaci szereplők működésének nyomon követésére, mint a fedezeti alapok. A pénzintézetek biztonságát és stabilitását jelenleg a Fed és másik három intézmény felügyeli.

A tervek között szerepel több bankfelügyeleti szervezet megszüntetése, eltűnne a devizaellenőri hivatal (OCC), valamint a takarékpénztár-felügyelet (OTS), de megmaradna a szövetségi betétbiztosítási intézet (FDIC). A jelenlegi rendszerben a bankok saját maguk választhatják ki felügyeleti szervezetüket. Mivel az OCC, az OTS és az FDIC működését a bankok finanszírozzák, az ügynökségeknek az az érdekük, hogy minél lazább ellenőrzést kínálva versengjenek a bankokért. A legnagyobb bankok felügyelete ezenkívül megoszlik több ügynökség között, így hézagok keletkeznek az ellenőrzésben, amit a pénzintézetek ki is használnak. Szakértők szerint a szabályozási rendszernek ezek a fogyatékosságai közrejátszottak a pénzügyi válság kialakulásában. Az FDIC-t felruháznák azzal a joggal, hogy végszükség esetén rátegye a kezét a nagy bankokra, hogy megelőzze azok összeomlását. Timothy Geithner pénzügyminiszter és Ben Bernanke Fed-elnök szerint a pénzügyi krízis nagy mértékben tompítható lett volna, ha a kormány ilyen jogkörrel rendelkezett volna.

A névtelenséget kérő tisztviselők szerint az Obama-kormány a pénzügyi rendszer szabályozási kereteinek átfogó átalakítására készül, ennek részleteit várhatóan heteken belül ismertetik.

Az Obama-kormány pénzügyi kabinetjében egyetértés alakult ki egy új fogyasztóvédelmi ügynökség létrehozásáról is. Ez az ügynökség fogja betartatni azokat a törvényeket, amelyek egyebek között a jelzáloghitelt felvevő vagy hitelkártyát használó fogyasztók biztonságát garantálják. Összevonnák az értéktőzsde-felügyeletet (SEC) és az árutőzsde-felügyeletet (CFTC) is, amelyek védik a befektetőket a csalásokkal szemben. A javaslatok többsége törvényalkotást igényel; ám a kezdeményezések egy része várhatóan erős ellenállásba fog ütközni a kongresszusban.

amerikai kormány Obama bankszektor Fed
Kapcsolódó cikkek