Pénz- és tőkepiac

Banki stresszteszt, nálunk is - Kicsit máshogy…

Pénzügyi szektorban dolgozó illetékesek szerint szeptemberre az amerikai példát követve az EU is elvégzi a pénzügyi rendszer állóképességének tesztelését.

A Reutersnek nyilatkozó illetékesek szerint az európai pénzintézeteket a nemzeti felügyeletek tesztelik majd az Európai Banktanácsadók Bizottságának (Commitee of European Banking Supevisors – CEBS) útmutatásának megfelelően.

Ugyanakkor – az amerikai stressz tesztekkel ellentétben a kontinens felügyeleti nem határozzák meg, mely bankoknak van szükségük további tőkére és nem hozzák nyilvánosságra, milyen cégeknél találtak gyenge pontokat. Az egyik névtelen forrás szerint az ellenőrzést a tagországok pénzügyminisztereinek kérésére végzik el, annak célja nem annyira az egyéni intézmények, mint az EU teljes pénzügyi rendszerének tesztelése.

A CEBS az első negyedévre vonatkozóan már elkészítette az EU egészére vonatkozó elemzését, a következő időszakról pedig szeptemberben ad ki adatokat. Mint a szervezet főtitkára elmondta, jelentésük tartalmazni fogja a stressz tesztek eredményét. Arnoud Vossen megerősítette: vizsgálatuknak nem célja, hogy mely bankok esetében van szükség feltőkésítésre. A főtitkár indoklása szerint az egyéni cégek tőkeigényének megállapítása tagállami kompetencia.

főtitkár felügyelet Bank stressz teszt tőkeigény jelentés CEBS
Kapcsolódó cikkek