Pénz- és tőkepiac

Félelem a nem fizető cégektől - A hitelbiztosítás diadala

Romló gazdasági körülményekkel, szűkülő hitelfelvételi lehetőségekkel, csökkenő kereslettel, a fizetésképtelenségi eljárások számának további növekedésével indult 2009, s úgy tűnik, hogy az év hátralévő részében javulásra nem is nagyon lehet számítani – fogalmaznak a hazai hitelbiztosítók.

„A 2009-es évet egy kifejezetten nehéz esztendőnek látjuk” – mutatott rá Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója, aki szerint mindez a hitelbiztosítási piacra két tekintetben nyomja rá bélyegét. Egyrészt erőteljesen növekszik a kockázatvállalás díja, másrészt a rosszabb minősítésű vevők esetén csökken a kockázatvállalási hajlandóság.

Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepe vezetőjének előrejelzése szerint az idén már biztosan nem lehet a válság nagymértékű enyhülésére számítani, ez tovább növeli a fizetésképtelenségek számát.

Az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító Zrt. tavalyi előrejelzésében a második és a harmadik negyedévre prognosztizált jelentős növekedést a káresemények, kárkifizetések szempontjából, most azonban a nyár környékére várja Zárda Olivér igazgatósági tag a kedvezőtlen folyamatok mélypontját, azaz például a fizetésképtelenségi eljárások számának tetőzését. Amint arra számítani is lehetett, a hitelbiztosítás iránt ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a válság hatására, ráadásul a trend folytatódására lehet számítani, elsősorban a kockázatosabb szektoroknál.

„Érdekes tendencia figyelhető meg – osztotta meg tapasztalatait Vanek Balázs –, egyre több olyan vállalkozás is ajánlatot kér már, amely eddig nem mutatott érdeklődést a hitelbiztosítás iránt, miután biztosnak ítélték a vevőiket. Ez a folyamat azonban azt mutatja, hogy a válság a biztonságosabbnak vélt szektorokban is érzékelhető már” – hangsúlyozta. „Az elmúlt fél évben megnőtt a megkeresések száma, a szolgáltatást igénybe venni kívánó cégek vevőportfóliója, illetve azok bonitása azonban jóval több kockázatot rejt, mint korábban” – mutatott rá Zárda Olivér, aki szerint nincs olyan ágazat, ahol nem köthető hitelbiztosítás, inkább úgy fogalmazna: bizonyos iparágakban jelentősen nőtt a kockázati felár.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Atradius minősítés fizetésképtelen Vanek kárkifizetés Coface kockázati felár hitelbiztosítás hitelbiztosító Zárda Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító dercze
Kapcsolódó cikkek