Pénz- és tőkepiac

Medvegyev tartalékvalutává tenné a rubelt

Oroszország azt akarja, a G8-ak júliusi csúcsértekezletén szülessék megállapodás arról, hogy a rubel is tartalékvaluta lehessen, és hozzanak létre új globális, nemzetek feletti tartalékvalutát.

Dmitrij Medvegyev elnök a hét végén tartott sajtóértekezletén emlékeztetett arra, a jelenlegi nemzetközi pénzügyi rendszert csak egy valutára, az amerikai dollárra épitve hozták létre – idézi az elnök nyilatkozatát a Moscow Times.

Oroszország méltányosabb nemzetközi pénzügyi struktúra létrehozását szorgalmazza, amely számba veszi a globális gazdaságban és a nemzetközi pénzügyi rendszerben az IMF-et létrehozó 1944-es Bretton Woods-i Egyezmény megkötése óta végbement változásokat - fejtegette.

Mint mondta, nem azt javasolja, hogy teljes egészében rúgják fel az egyezményt és "egy nap alatt hozzanak létre valami újat, de fontos, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer fair legyen. Azt szeretnénk, ha valamennyien nyertesként jönnénk ki a globális pénzügyi válságból - húzta alá Medvegyev, aki szerint a létrehozandó, nemzetek fölötti tartalékvaluta ezt mozdítaná elő.

Máus elején már az ENSZ Közgyűlés elnöke is úgy nyilatkozott: a szervezet júniusban tartandó, a világgazdasági válságról szóló konferenciáján napirendre kell tűzni a dollár mint tartalékvaluta felváltásának kérdését. A zárónyilatkozat-tervezetben egy új tartalékvaluta-rendszer létrehozására irányuló követelést is rögzítenének.

IMF Medvegyev tartalékvaluta Bretton Woods
Kapcsolódó cikkek