Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Az átalakuló piac segítheti az MTelekomot

Teljes átrendeződés zajlik a telekommunikációs piacon, míg a hagyományos szolgáltatások mellett korábban jövedelmező tevékenységek is visszaszorulnak, új piaci szegmenshez való hozzáférés felgyorsítja a nagy telefon társaságok között zajló versenyt és vele együtt a piac konszolidációját.

 Elemzések eltérő képet mutatnak arról, hogy a Magyar Telekom ebben a versenyben, hogy teljesít, mindenesetre az első negyedéves számok, valamint az idei terv várakozás alapján a vétel ajánlott hosszú távon a társaság papírjára.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője szerint idén a hazai piacon folytatódik az új üzletági struktúra kibontakozása, vagyis továbbra is visszaszorul a vezetékes hálózati szegmens, amelyet viszont egyre nehezebb kompenzálni a mobil szolgáltatások robbanás szerű bővülésével.

A tavalyi év végétől ebben az üzletágban is a szűkülés vált jellemzővé. Blahó szerint kérdéses, hogy a mobil piacon alacsony konszolidáció zajlik, vagy az ügyfélkör csökkenése valamilyen nagyobb folyamatba illeszkedik, ami fokozza a versenyt, és konszolidálódja a nagyobb társaságok helyzetét. Annyi látszik, hogy az IT szektor (műholdas televíziózás és az internetes szolgáltatások) térnyerése ellensúlyozhatja a fix vonal kiesését, de ebben lassú a piacbővülés üteme, amelyben a hazai gazdaság helyzete a legjelentősebb kockázati faktor.

A piaci konszolidáció egyik legszembetűnőbb eredménye az „egységesített díjvonal”, fix összegű csomagok bevezetése a mobil szolgáltatók körében. Nem okozott különösebb meglepetést az elemzőknek a Magyar Telekom első negyedéves eredménye. A romló gazdasági helyzet miatti alacsonyabb bevételi mutatót részben ellensúlyozta az időszak relatíve gyengébb forintja: a leányvállalatok magasabb eredmény-hozzájárulásának köszönhetően.

Blahó Levente szerint bár a forint idén már nem segíti a bevételt, a társaság sikeresen lehet képes ellensúlyozni a vezetékes vonal szegmens kiesését. A magyar piacon új üzletági struktúra kezd kialakulni, ami fokozza a versenyt, és konszolidálódja a nagyobb társaságok helyzete. Jelentős kockázati faktor a magyar gazdaság, de Blahó szerint az MTelekom pénztermelő képessége egészséges, és ha a javulás jelei látszanak, reálisan tartható a társaság egész éves terve. A capex költés 15,6 százalékkal 8,7 milliárd forintra nőtt 2009. első negyedévben, elsősorban az optikai hálózat felgyorsított kiterjesztése és a kábel hálózat továbbfejlesztése következtében. Ennek tükrében az MTelekom vételre ajánlott 640 forintos célárfolyam mellett - mondja az elemző.

A Cashline-nál kétkedésünknek adtak hangot az idei évre vonatkozó prognózissal kapcsolatban: a forint jelentősen erősödött áprilisban és májusban, ez pedig a külföldi leányok eredmény-hozzájárulását csökkenti, miközben a hazai gazdasági helyzet tovább romlott. A Cashline szerint ezért nem tartható az idei 1 százalékos árbevétel és 1-2 százalékos EBITDA visszaesés terve.

Magyar Telekom napi tipp Blahó Levente IT telekommunikáció
Kapcsolódó cikkek