Pénz- és tőkepiac

Önálló, független, erős és hatékony szeretne lenni a PSZÁF

A PSZÁF és az MNB esetleges összeolvadásáról a napokban jelentek meg hírek.

A pénzügyi felügyelet és a jegybank egybeolvadásának határozott elutasításaként is értékelhető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szerdai közleménye, amely a középtávú stratégia kidolgozásáról szól " az önálló, független, erős és hatékony PSZÁF további tevékenységének előkészítése" érdekében.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben a felügyelet ismerteti, hogy megkezdte a 2010-től kezdődő időszakra szóló középtávú stratégiájának kidolgozását. A Felügyeleti Tanács 2009. április 9-i döntésének megfelelően a munkálatok célja az önálló, független, erős és hatékony PSZÁF további tevékenységének előkészítése - áll a közleményben. A projekt munkáját elismert szakértőkből álló független tanácsadó testület segíti - fűzik hozzá.

A stratégiai projekt hatóköre kiterjed a jelenlegi stratégia értékelésére, a következő időszak külső környezetének feltérképezésére, a külső környezetből várható igények, követelmények meghatározására, a belső igények megismerésére, a stratégiai célok meghatározására, a stratégiai célok és a rendelkezésre álló erőforrások összevetésére, a stratégia részcéljainak (a fő cselekvési irányoknak) a kialakítására, illetve a stratégia megvalósítását célzó akciók meghatározására.

A PSZÁF és az MNB esetleges összeolvadásáról a napokban jelentek meg hírek, amelyet sem az MNB, sem a Pénzügyminisztérium nem erősített meg. Az MTI információi szerint ilyen értelmű tárgyalásokat nem is folytatnak a felek, a felügyelet megerősítésére vonatkozót azonban igen.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) 30 tagállamából mindössze Csehországban és Szlovákiában működik a teljes integrált felügyelet a jegybankon belül, a többi tagállamban más megoldást választottak. Ebből 15 tagállamban - közöttük Anglia, Németország, Lengyelország - az integrált felügyelet nem a jegybank része, hanem független, úgy, mint Magyarországon. A többi tagállamban is jellemzően legfeljebb a bankfelügyelés közös, az egyéb szektorok felügyelése nem.

felügyelet MNB összeolvadás pszáf
Kapcsolódó cikkek