Pénz- és tőkepiac

Az IMF jóváhagyta az újabb hitelrészlet lehívását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden Washingtonban jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb részletének lehívását - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t.

Az IMF igazgatósága aznapi ülésén elfogadta a hitelszerződés második felülvizsgálatának eredményét, ezáltal jóváhagyta az újabb, 1,43 milliárd euró összegű hitelrészletet, amelyet Magyarország azonnal lehívhat. A 17 hónapos hitelkeretben az IMF az új részlettel eddig összesen 8,4 milliárd euró segélyt hagyott jóvá Magyarországnak.

James Morsink, az IMF magyar missziójának vezetője a hitelszerződés második felülvizsgálatáról folytatott budapesti egyeztetések idején májusban azt mondta: Magyarország megfelelő makrogazdasági és pénzügypolitikát folytat, de a globális környezet erősen romlott az első, márciusi felülvizsgálat óta. John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap első vezérigazgató-helyettese az IMF-igazgatóság keddi ülése után közölte: a vártnál gyengébb külső kereslet, valamint a nehezebb külső finanszírozási feltételek miatt erősödött a Magyarországon. E körülmények miatt felülvizsgálták a hitelszerződés teljesítésével kapcsolatos célokat az államháztartás fenntartható egyensúlyának erősítése és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében. Mint elmondta, további bátor szerkezeti kiadási és adóreformok szerepelnek a tervekben az államháztartás egyensúlyának erősítése érdekében, ami lehetővé teszi "automatikus stabilizátorok" részleges elhelyezését és a 2009-es államháztartási hiánycél növelését.

Lipsky megnyugtatónak nevezte, hogy a kormány elkötelezett a megfelelő intézkedések szigorú és időben történő végrehajtása mellett. Biztatónak találta a nyugdíjrendszer, a szociális juttatások és segélyek kibővített reformja által elért tartós költségvetési megtakarításokat. Az IMF első vezérigazgató-helyettese szerint ezek a reformok az adóreformmal együtt - amely az adóterhet áthelyezi a munkáról a fogyasztásra és a vagyonra - valószínűleg ösztönözni fogják a munkavállalói részvételt és középtávon a potenciális növekedést. Fontos lépésnek nevezte a pénzügyi stabilitás fenntartását célzó módosított program gyors végrehajtását, amelynek része a kormányzati segélyben részesülő bankok gondos ellenőrzése, valamint a banki felügyelet erősítése. Javasolt, hogy a kormány dolgozzon ki olyan intézményi megoldásokat, amelyek a szükséges szabályozási hatalmat biztosítják a pénzügyi felügyelő hatóságnak. Az IMF tavaly november 6-án hagyta jóvá, hogy Magyarország 12,3 milliárd euró készenléti hitelkeretet kapjon 17 hónapra.

Az IMF kerete a pénzintézet által szervezett, összesen majdnem 20 milliárd eurós pénzügyi védőháló része, az EU 6,5 milliárd eurós és a Világbank egymilliárd eurós hozzájárulásával.

hitelkeret IMF lehívás
Kapcsolódó cikkek